Новата версия на споразумението за обмен на банкови данни със САЩ чрез мрежата на SWIFT одобриха днес евродепутатите в Страсбург.

През втората половина на годината ЕС ще започне да работи върху европейска система за обработка на данните, чрез която ще се прекрати необходимостта да се изпращат "масиви от данни" към САЩ.

Споразумението ще влезне в сила от 1-ви август 2010 г. То няма да покрива финансовите трансфери между страните от ЕС, а само данни за финансови транзакции към трети държави извън ЕС. Съгласно чл. 4 данните, свързани с Единната европейска платежна зона, са изключени от неговия обхват.

В замяна на подкрепата си за споразумението, депутатите са получили уверение, че в следващите дванадесет месеца ще започне работа по създаването на европейски еквивалент на американската програма за проследяване на финансирането за тероризма (Terrorism Finance Tracking Program, TFTP), която ще сложи край на необходимостта от трансфер на масиви от данни към САЩ.

По този начин Европа ще се сдобие със структура, която да позволи анализ на данните на нейна територия, и ще предоставя само информация по конкретни разследвания за тероризъм.

Друга нова точка от споразумението е даването на правомощия на Европол да блокира трансфера на данни към САЩ. Европол ще проверява дали всяко искане за трансфер на данни към САЩ е оправдано от гледна точка на борбата с тероризма, както и че обемът на поисканата информация е възможно най-малък.

Съгласно новата версия на споразумението, използването на данните от американска страна трябва да бъде единствено за нуждите на борбата срещу тероризма и ще бъде наблюдавано от група независими инспектори, включително експерт, определен от Комисията и Парламента.

Той ще има право да иска от американските власти да дадат обосновка преди използването на каквито и да е данни, както и да спре тяхното използване, ако сметне, че то е нелигитимно.