Политиците в ЕС искат технологичните гиганти да предложат мерки за смекчаване на риска от дезинформация, особено по отношение на заплахата от съдържание генерирано от Изкуствен интелект (ИИ/AI), което може да повлияе върху демократичния процес по време на изборите в ЕС, предава "Ройтерс".

Над една трета от световното население ще отиде на избори тази година във време, когато силата и влиянието на технологичните гиганти са все по-обсъждани.

"Това са първите по рода си насоки... и имат за цел да представят най-добрите практики на много големи онлайн платформи и търсачки", каза Комисията в четвъртък.

Тази година ще има национални избори в Португалия, Белгия, Хърватия, Румъния и Австрия, заедно с парламентарни избори за Европейския съюз през юни.

Президентските избори в САЩ също трябва да се проведат по-късно тази година, както и гласуването в Мексико, Южна Корея, Гана и много други страни.

"Знаем, че изборният период в ЕС ще бъде обект на хибридни атаки и чуждестранна намеса от всякакъв вид", каза еврокомисарят Тиери Бретон в сряда, като призова технологичните платформи да дадат своя принос за защита на свободните и честни избори.

По-рано този месец ЕС изпрати заявки до над дузина технологични компании, питайки фирмите какви мерки са предприели, за да дадат на изследователите достъп до данни, които биха могли да бъдат от значение за предстоящите европейски и национални избори.

Бързото развитие на изкуствения интелект ще увеличи кибератаките

Бързото развитие на изкуствения интелект ще увеличи кибератаките

За това предупредиха от британската специална служба за киберсигурност и следене на комуникации (GCHQ)