Европейски дипломати съобщиха, че страни-членки на Европейския съюз искат „военно изтегляне" от Босна и Херцеговина, въпреки че там са стационирани хиляди експерти за провеждане на мироопазващи мерки и налагане на правна система.

Коментарите последваха малко след срещата на министрите от НАТО в Талин, където беше решено да се предложи на балканската страна план за действие за членство в алианса, информира europe.bg.

Планът за действие за членство е „приемната" за военния съюз с 28 членове. Въпреки това тази фаза може да продължи до няколко години.

Някои страни искат военно изтегляне от операцията на ЕС ALTHEA в Босна и Херцеговина, потвърди западен посланик, но всяко решение зависи от изхода на парламентарните избори през октомври.

15 години след войната в Босна конфликтите между сръбски, мюсюлмански и хърватски общности са се променили, установяват наблюдатели.

Изборите могат да маркират точката, от която нататък или ще се използва шансът Босна да се превърне в „нормална европейска държава", или негативните тенденции ще се засилят още повече, смята дипломат.