По думите на своя председател Жозе Мануел Барозу Европейската комисия иска да представи още през тази година предложения за облагане с данък на прахосничеството на енергия, съобщава europe.bg

„Трябва да се занимаем с въпроса как страните-членки да наложат данък върху продукти и услуги, които замърсяват околната среда и разхищават енергия", заяви Барозу. „Комисията ще представи конкретни предложения за един т.нар. „зелен" данък на продуктите и услугите още през тази година".

Като пример за разхищаване на енергия той посочи климатичните инсталации. Държавите трябва да създадат нови стимули, за да се направи атрактивно спестяването на енергия.

Барозу заяви след разговор с китайския премир Уен Жиабао, че кризата в Гърция няма да се разрасне върху други страни. Китай също бил сигурен в стабилността на еврото.

Азиатската република не е споменала, че иска да помага на Атина, каза още Барозу. Спекулации от преди това, че Гърция може да продава заеми на Китай, предизвикаха допълнителни състресения на борсата.

В Китай Барозу, както и френският президент Никола Саркози, са на посещение на световното изложение Експо.