Европейският съюз направи днес първите плащания към страни членки от плана си за възстановяване от пандемията в размер на 800 млрд. евро, информира "Франс прес".

Първите вноски от обединения фонд "Следващо поколение ЕС" бяха 770 млн. евро за Белгия, 12,1 млн. за Люксембург и 2,2 млрд. евро за Португалия, уточни Европейската комисия.

Тези плащания са предвидении за финансиране на съществени реформи и инвестиции, като поставят основите на страните членки да получат останалата част от отпуснатите им средства.

Пеканов: В Плана за развитие се отваря възможност за безвъзмезден кредит за туризма

Пеканов: В Плана за развитие се отваря възможност за безвъзмезден кредит за туризма

Предвидени са 1,2 млрд. лева

Първоначално фондът беше обявен като план в размер на 750 млрд. евро, но това беше изчислено на цени от 2018 г. Сега ЕК изчислява, че по цени за 2021 г. той възлиза на 806,9 млрд. евро.

Всички страни членки с изключение на две в 27-членния ЕС са представили планове за разходи, а 16 са окончателно одобрени, докато оценките продължават по седем.

Двете държави, които тепърва ще представят своите планове, са България и Нидерландия. Следващият краен срок да го направят е средата на 2022 г.

4 държави в ЕС със забавени планове за възстановяване - България, Нидерландия, Унгария и Полша

4 държави в ЕС със забавени планове за възстановяване - България, Нидерландия, Унгария и Полша

Полша и Унгария заради нерешени въпроси с ЕК, а България и Нидерландия се бавят сами

Полша и Унгария, чиито планове все още се преглеждат, са в конфликт с Брюксел относно подходите на техните авторитарни правителства към правата на ЛГБТ и върховенството на правото.

Говорителката на Европейската комисия Ариана Подеста заяви, че редът, по който страните членки получават първите си плащания, ще зависи от скоростта, с която националните правителства могат да обработват своите споразумения.

"За някои страни членки това е въпрос на дни, за други страни членки може да отнеме повече време", отбеляза тя.

Пеканов за ревизирания План за възстановяване: Не бързането е важно, а качеството

Пеканов за ревизирания План за възстановяване: Не бързането е важно, а качеството

Не воюваме със столицата, но и сме против прекаленото фокусиране в един град, отговори той на обвиненията

Белгия ще получи общо 5,9 млрд. евро безвъзмездни средства, а Люксембург - 97 милиона. Общите плащания за Португалия са 16,6 млрд. евро: 13,9 млрд. безвъзмездни средства и 2,7 млрд. заеми.

Огромният план беше одобрен преди година в маратонски и често напрегнати преговори между правителствата на страните членки. Всички бяха единодушни, че Европа трябва да излезе напред, за да помогне за възстановяването на икономиката след опустошенията от COVID-19 пандемията, но така наречените "пестеливци" от Северна Европа първоначално не бяха склонни да позволят съвместни заеми от ЕС.