Европейската комисия поиска от унгарското правителство още време да оцени плана за това как ще използва своя дял от 750 милиарда евро фонд за възстановяване на Covid-19 от ЕС и обмисля подобно удължаване и за Полша

Много държави искат да използват част от своя дял за финансиране на научни изследвания, иновации и образователни дейности, но първо техните планове трябва да бъдат одобрени от Комисията, а след това и от колегите им от националните правителства в Съвета на ЕС.

ЕС забавя с 2 месеца преговорите за възстановяване на Унгария заради ЛГБТ и върховенство на закона

ЕС забавя с 2 месеца преговорите за възстановяване на Унгария заради ЛГБТ и върховенство на закона

Орбан: Идеологическа война, одобрихме закона за закрила на децата и станахме много корумпирани

Плановете се проверяват по критерии, включително делът на средствата, посветени на екологичната устойчивост и цифровизацията.

Последното одобрение от Комисията бе на Чехия на 19 юли, след представянето му на 2 юни. Съветът трябва да одобри официално плановете на Хърватия, Кипър, Литва и Словения през следващите дни, като общия брой на напълно одобрените планове е 16.

Валдис Домбровскис, заместник председател на ЕК заяви, че неговата институция е поискала от Унгария още два месеца, за да оцени плана. Комисията е загрижена от предложените от Унгария мерки за борба с корупцията.

"Това, което предложихме на унгарските власти, е удължаване до 30 септември", каза Домбровскис.

Той каза също, че Комисията не изключва удължаване на срока за оценка на полското правителство. "Не е изключено, че ще ни е необходимо още повече време", каза той.

ЕК се оплаква и Съдът на ЕС наказва Полша за съдебната реформа - нарушава правото на ЕС

ЕК се оплаква и Съдът на ЕС наказва Полша за съдебната реформа - нарушава правото на ЕС

Полша отговори на ЕС, че няма право да се бърка в чужда съдебна система и конституция

Словенският финансов министър Андрей Ширцел, който бе председател на среща на финансовите министри на ЕС по време на юлско-декемврийското словенско председателство на Съвета по-рано, заяви, че очаква двата плана, които все още не са представени за оценка - от Нидерландия и България - да бъдат получени "скоро".

Както България, така и Нидерландия са със смяна на правителствата през периода, в който е трябвало да бъдат изготвени плановете.

Изследователски организации в Нидерландия изразиха тревога от невъзможността на страната да представи своя план.

Пеканов за ревизирания План за възстановяване: Не бързането е важно, а качеството

Пеканов за ревизирания План за възстановяване: Не бързането е важно, а качеството

Не воюваме със столицата, но и сме против прекаленото фокусиране в един град, отговори той на обвиненията