Европейският съюз търси двумесечно забавяне на преговорите по плана за възстановяване от пандемията на Унгария, като финансирането вероятно ще бъде забавено по оспорвани въпроси като част от "идеологическа война" с Брюксел, заяви в петък премиерът Виктор Орбан, съобщава "Ройтерс".

Говорител на Европейската комисия заяви, че планът за възстановяване на Унгария за 7,2 милиарда евро безвъзмездни средства от ЕС, все още е в процес на оценка и не е ясно какви са следващите стъпки в процеса.

Стъпките на ЕК за оценка и нарушение, предприети срещу Унгария заради закон, според който се дискриминира ЛГБТ общността, бяха два отделни процеса, въпреки че те протичаха паралелно, каза говорителят.

Орбан заяви пред общественото радио, че Унгария се приближава до споразумение с Комисията за своя план за възстановяване, обвинявайки за закъснението изцяло отношението на ЕК към законодателството за ЛГБТ, което е силно критикувано от лидерите на ЕС.

"Начинът, по който го виждам сега, е, че ЕС ще търси двумесечно забавяне на възобновяването на преговорите (по плана за възстановяване), но това поставя под въпрос самата същност на фонда", каза Орбан.

Той каза, че Унгария ще започне да финансира същите проекти, частично одобрени от Брюксел, от националния си бюджет, за да се избегнат допълнителни закъснения в достъпа до средствата. "Независимо дали парите пристигат от Брюксел или не, ние ще изплатим тези средства от унгарския бюджет", каза Орбан.

ЕС съди Унгария за анти-ЛГБТ закона, а ЕК спря 7,2 млрд. евро за Covid възстановяване

ЕС съди Унгария за анти-ЛГБТ закона, а ЕК спря 7,2 млрд. евро за Covid възстановяване

Дело пред съда на ЕС с потенциални финансови санкции за Унгария

Комисарят по правосъдието Дидие Рейндърс заяви, че Европейската комисия няма да одобри плана за възстановяване на Унгария, докато не извърши съдебна реформа и не гарантира разследване на случаи на корупция.

Рейндърс цитира системни проблеми с върховенството на закона в Унгария, добавяйки, че Комисията е готова да използва всички инструменти за защита на демокрацията, включително спирането на средствата от ЕС.

"Корупцията често се цитира като проблем, но вече бяхме близо до споразумение", каза Орбан. "Изведнъж, след като одобрихме закона за закрила на децата и станахме много корумпирани. Това очевидно е история на корицата, предлог."

Мерките, които предизвикаха безпокойство в ЛГБТ общността, забраняват използването на материали, за които се смята, че насърчават хомосексуалността и промяната на пола в училищата.

Орбан отговаря на ЕС с референдум: Унгарците да решат за сексуална пропаганда спрямо деца

Орбан отговаря на ЕС с референдум: Унгарците да решат за сексуална пропаганда спрямо деца

ЕС критикува законите за образование и закрила на детето като анти-ЛГБТ