Евродепутатите предупреждават, че дезинформационните кампании на Русия са главният източник на дезинформация в Европа, заедно с тези от Китай, Иран и Северна Корея.

Европейският парламент осъди категорично все по-агресивните действия на Русия, Китай, Иран и Северна Корея, "които целят да подкопаят основите и принципите на европейските демокрации, както и суверенитета на страните от Източното партньорство" (Украйна, Грузия, Армения, Азербайджан, Беларус, Молдова).

Евролидерите поискаха спешни действия срещу руската дезинформация

Евролидерите поискаха спешни действия срещу руската дезинформация

Спешни действия в борбата с фалшивите новини в интернет

След преглед на последните усилия на ЕС за противодействие на враждебната пропаганда от трети страни, евродепутатите призовават държавите членки да обмислят разработването на стабилна правна рамка както на ниво ЕС, така и на международно ниво за противодействие на хибридните заплахи.

Евродепутатите призоваха в изрично приета резолюция за "повишаване на осведомеността относно руските дезинформационни кампании, тъй като те представляват основен източник на дезинформация в Европа". 

ЕК е разочарована от Фейсбук, Гугъл и Туитър срещу дезинформацията

ЕК е разочарована от Фейсбук, Гугъл и Туитър срещу дезинформацията

Компаниите не са достатъчно усърдни, ако не се справят, ще има регулация

Евродепутатите призовават за регулирането със закон на медийните компании, доставчиците на услуги за текстови съобщения и доставчиците на интернет търсачки. Предприятията, които не премахват бързо системните фалшиви новини, трябва да бъдат подвеждани под отговорност. Освен това, властите трябва да имат възможност да идентифицират и локализират авторите и спонсорите на представеното политическо съдържание.

Държавите членки трябва да подкрепят асоциираните към ЕС страни и Западните Балкани за осигуряване на солидна защита на изборния процес от злонамерени пропагандни дейности.

Русия заляла Украйна с дезинформация преди изборите в САЩ през 2016 г.

Русия заляла Украйна с дезинформация преди изборите в САЩ през 2016 г.

За да привлече вниманието на Зукърбърг, президентът на Украйна изпратил въпрос