Напънът на Северна Корея за създаването на ядрени оръжия, както и липсата на разоръжаване от страна на големите световни сили, се очертаха като основни теми, след като страните започнаха преглед на предизвикателствата пред Договора за неразпространение на ядрените оръжия във Виена, съобщава ДПА.

"Развитието на ядрената и ракетната програма на Северна Корея достигна ново равнище и представлява реална заплаха за региона и извън него в международната общност", изтъкна японският външен министър Фумио Кишида в австрийската столица.

Двуседмичната среща между 189 страни, които са подписали глобалния пакт, е първата от трите подготвителни среща, които ще доведат до официална конференция за преглед на договора през 2020 г.

Договорът за неразпространение на ядрените оръжия беше подписан в края на 1960-те години, за да се предотврати страните, които все още нямат ядрено оръжие, да ги разработват. В замяна петте световни сили, които тогава разполагаха с ядрени оръжия - САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай - обещаха да унищожат бойните си глави в бъдеще, и да споделят граждански ядрени технологии с други страни.

Въпреки това днес все още съществуват 15 хил. ядрени бойни глави.

"Ние насърчаваме САЩ и Руската федерация да се стремят към по-нататъшно ограничаване на арсенала си", посочват страните от Европейския съюз в съвместно изявление.

Разочаровани от липсата на разоръжаване, 130 страни започнаха да договарят нов договор в ООН в Ню Йорк през март, който би наложил абсолютна забрана на ядрените оръжия.

Страните, които притежават ядрени оръжия, бойкотират тези преговори за забрана на оръжията. Американският пратеник Робърт Ууд поиска другите страни във Виена "да се откажат от предложенията, по които не може да се постигне консенсус".