Външните министри на Европейския съюз (ЕС) се съгласиха в четвъртък, че няма да признаят като легитимен президент венецуелския лидер Николас Мадуро след оспорваните избори в страната. Това каза върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, цитиран от "Ройтерс".

Националният избирателен орган на Венецуела все още не е дал достоверни данни в подкрепа на твърденията на Мадуро за победа на изборите миналия месец. Въпреки призивите да направи това. 

Протестите срещу Николас Мадуро във Венецуела не стихват

Протестите срещу Николас Мадуро във Венецуела не стихват

На протест в Каракас се появи лидерът на опозицията Мария Мачадо

"Не можем да приемем легитимността на Мадуро като избран президент", каза Борел пред репортери след среща на външните министри от 27-те страни членки в Брюксел. Той ще остане президент, де факто. Но ние отричаме демократичната легитимност въз основа на резултат, който не може да бъде проверен."

Припомняме, че избирателният съвет на Венецуела обяви Мадуро, който е на власт от 2013 г., за победител на изборите на 28 юли, но не е публикувал пълните резултати от гласуването. Опозицията обаче публикува резултати, показващи убедителна победа за нейния кандидат Едмундо Гонзалес.

Гонзалес участва в срещата на министрите от ЕС чрез видеовръзка.

Венецуела отбеляза с протести месец от оспорваните избори

Венецуела отбеляза с протести месец от оспорваните избори

И управляващите, и опозицията обявиха победа

Борел призна, че решението от четвъртък няма да има непосредствени практически последици, тъй като ЕС не е наложил никакви санкции заради изборите.

Но той каза, че този ход е "силен сигнал" на ЕС, който представлява около 450 милиона души.

Борел - бивш испански външен министър - многократно е призовавал за оповестяване на записите от гласуването, както и за прекратяване на политическото преследване и диалога между опонентите, което накара Мадуро да го критикува по време на митинги.

Протестите след вота доведоха до най-малко 27 смъртни случая. Правозащитната организация Foro Penal казва, че около 1780 души са държани като политически затворници, като сред тях има 114 непълнолетни лица. Няколко опозиционни лидери са задържани.

Венецуела започва наказателно преследване срещу опозиционни лидери

Венецуела започва наказателно преследване срещу опозиционни лидери

Обвиняват протестиращи граждани в тероризъм

Ден по-рано управляващи и опозиция с демонстрации отбелязаха месец от вота.