Протестите във Венецуела срещу Николас Мадуро продължават. На поредната демонстрация в Каракас се появи и лидерът на опозицията Мария Мачадо, съобщава БиБиСи.

Мачадо се обърна към хиляди свои поддръжници в Каракас от камион, носещ транспарант с надпис "Венецуела победи". Тя посочи, че опозицията досега никога не е била толкова силна. По думите й режимът на Мадуро е изгубил легитимност.

Тя обвини Николас Мадуро в манипулация на изборните резултати, които му осигуриха трети мандат. Опозицията не призна официалните резултати от президентските избори в страната. Според избирателната комисия, контролирана от съюзници на Мадуро, той е спечелил с 52% от гласовете.

Комисията не е публикувала пълната разбивка на резултатите. Опозицията заяви, че нейните собствени резултати показват, че е спечелила изборите с голяма преднина. Проучванията на общественото мнение преди изборите даваха преднина на опонента на Николас Мадуро.

Силите за сигурност във Венецуела прекараха последните няколко дни в опити да овладеят масовите протести. Най-малко 11 души са загинали при сблъсъци с полицията. Мадуро посочи, че задържаните след провеждането на изборите в страната са близо 2000. Той подчерта, че няма да има прошка за тези, които искат да съборят демокрацията във Венецуела.

Правителството е изправено под все по-голям международен натиск. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че има категорични доказателства, че опозицията е спечелила президентските избори. Президентите на Бразилия, Мексико и Колумбия призоваха Венецуела да публикува подробни резултати от изборите. Аржентина, Коста Рика, Панама и Уругвай, изразиха загриженост относно вота.

Стотици арестувани и десетки ранени на фона на засилени протести във Венецуела

Стотици арестувани и десетки ранени на фона на засилени протести във Венецуела

Опозиционният лидер Мария Корина Мачадо призова протестите да бъдат мирни