Съединените щати признаха опонента на президента на Венецуела Николас Мадуро и кандидат на опозицията Едмундо Гонзалес за победител в спорните президентски избори в страната, отхвърляйки претенциите на Мадуро за победа, предава Ройтерс.

"С оглед на преобладаващите доказателства, за Съединените щати и, най-важното, за венецуелския народ е ясно, че Едмундо Гонзалес Урутия спечели най-много гласове на президентските избори във Венецуела на 28 юли," заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Обявлението от Вашингтон не надхвърля поздравленията за успешната кампания на Гонзалес, което е най-близкото до признаването на Гонзалес за нов лидер на нацията-членка на ОПЕК от страна на САЩ след спорните избори в неделя.

Спорът относно резултатите от президентските избори предизвика протести във Венецуела. Венецуелският избирателен съвет обяви Мадуро, който е на власт от 2013 г., за победител на изборите на 28 юли с 51% от гласовете.

Но опозицията твърди, че нейното преброяване на около 90% от гласовете показва, че Гонзалес е получил значително по-голяма подкрепа от настоящия президент, съгласно независими социологически проучвания, проведени преди изборите.

Опозицията е публикувала подробни резултати на публичен уебсайт, докато правителството досега не е споделило никаква информация извън националния общ брой гласове за всеки кандидат.

Изявлението на Блинкън не включваше заплахи за нови санкции срещу Венецуела, но намекна за възможни "наказателни мерки".

Венецуелци в чужбина продължиха да протестират срещу спорния резултат от президентските избори в родината си, "Напълно подкрепяме процеса на възстановяване на демократичните норми във Венецуела и сме готови да разгледаме начини за подсилването им съвместно с нашите международни партньори," каза Блинкън. Той също така призова за защита и безопасност за опозиционните лидери.

"Правоохранителните органи и силите за сигурност не трябва да се превръщат в инструмент на политическо насилие, използван срещу гражданите, упражняващи своите демократични права," добави той.

Президентите на Бразилия, Мексико и Колумбия призоваха Венецуела да публикува подробни избирателни резултати на фона на спора около изхода от президентските избори.

Мадуро иска Върховният съд да направи одит на президентските избори

Мадуро иска Върховният съд да направи одит на президентските избори

Центърът "Картър: разкритикува искането за одит на Мадуро, заявявайки, че съдът няма да предостави независим преглед.