Президентът Николас Мадуро поиска в сряда от Върховния съд на Венецуела да извърши одит на президентските избори, след като лидери на опозицията оспориха твърдението му за победа, предизвиквайки критики от чуждестранни наблюдатели, които казаха, че съдът е твърде близък до правителството, за да представи независим преглед.

Мадуро каза пред репортери, че управляващата партия също е готова да покаже всички протоколи от изборите в неделя.

"Изправям се пред правосъдието", каза той пред централата на Върховния трибунал на правосъдието в столицата Каракас, добавяйки, че е "готов да бъде призован, разпитан, разследван".

Това е първата отстъпка на Мадуро спрямо исканията за повече прозрачност на изборите. Съдът обаче е тясно свързан с неговото правителство. Съдиите в съда се предлагат от федерални служители и се утвърждават от Националното събрание, което е доминирано от симпатизанти на Мадуро.

Центърът "Картър", който изпрати делегация във Венецуела за наблюдение на изборите, разкритикува искането за одит на Мадуро, заявявайки, че съдът няма да предостави независим преглед.

"Това е друга правителствена институция, която е назначена от правителството, за да провери правителствените числа за изборните резултати, които са под въпрос", каза Джени К. Линкълн, която ръководи делегацията. "Това не е независима оценка."

Базираната в Атланта група заяви във вторник вечерта, че не е в състояние да провери обявените резултати и разкритикува "пълната липса на прозрачност" при обявяването на Мадуро за победител. Избирателните органи на Венецуела разрешиха на Центъра "Картър" да изпрати 17 наблюдатели.

Основният съперник на Мадуро, Едмундо Гонзалес, и лидерът на опозицията Мария Корина Мачадо казват, че са получили повече от две трети от гласовете, които всяка електронна машина за гласуване е отпечатала след затварянето на избирателните секции. Те казаха, че публикуването на данните за тези резултати ще докаже, че Мадуро е загубил.

Опозицията във Венецуела си иска спечелените 73,2% от гласовете

Опозицията във Венецуела си иска спечелените 73,2% от гласовете

Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи

Мадуро настоя пред репортери, че е имало заговор срещу неговото правителство и че избирателната система е била хакната. Попитан по-късно по време на пресконференция защо избирателните власти не са публикували подробни данни за преброяването на гласовете, Мадуро каза, че Националният избирателен съвет е бил компрометиран от кибератаки.

"Инженерите се борят в момента", за да разрешат тези атаки, каза той, без да дава подробности.

Правителството представи няколко видеоклипа, които според президента показват хора, които нападат и подпалват някои избирателни секции. 

Главният прокурор Тарек Уилям Сааб каза, че повече от 1000 души, свързани с някои от тези атаки, са били арестувани.

Натискът върху президента нараства след изборите. Националният избирателен съвет, който е лоялен към Обединената социалистическа партия на Венецуела, все още не е публикувал резултати, направени по машини за гласуване, както направи на предишните избори.

Протестите във Венецуела срещу Мадуро се разрастват

Протестите във Венецуела срещу Мадуро се разрастват

Венецуелската обсерватория за конфликти съобщи, че е регистрирала 187 протеста в 20 щата към 18 часа

Колумбийският президент Густаво Петро, ​​близък съюзник на Мадуро, се присъедини към други чуждестранни лидери в сряда, призовавайки го да публикува подробни данни за преброяването на гласовете.

"Сериозните съмнения, възникнали около венецуелския изборен процес, могат да доведат народа до дълбока насилствена поляризация със сериозни последици от постоянно разделение", каза Петро в социалната платформа X.

"Приканвам правителството на Венецуела да позволи изборите да приключат в мир, позволявайки прозрачно преброяване на гласовете, с наблюдението на всички политически сили в страната и професионално международно наблюдение", добави той.

Петро предложи правителството на Мадуро и опозицията да постигнат споразумение, "което позволява максимално уважение на (политическата) сила, която загуби изборите". Споразумението, каза той, може да бъде представено на Съвета за сигурност на ООН.

Стотици арестувани и десетки ранени на фона на засилени протести във Венецуела

Стотици арестувани и десетки ранени на фона на засилени протести във Венецуела

Опозиционният лидер Мария Корина Мачадо призова протестите да бъдат мирни

Коментарите му дойдоха ден след като друг съюзник, бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва, заедно с президента на САЩ Джо Байдън, призоваха за "незабавно публикуване на пълни, прозрачни и подробни данни за гласуването на ниво избирателни секции".

Президентската канцелария на Бразилия отказа да коментира в сряда дали наблюдение от Върховния трибунал на правосъдието ще се равнява на независима проверка. Вместо това той посочи изявление от понеделник на Министерството на външните отношения, в което се казва, че правителството очаква "публикуването от Националния избирателен съвет на данни, разбити по избирателни секции, незаменима стъпка за прозрачността, достоверността и легитимността на изборния резултат".

Лула каза за Мадуро във вторник, че "колкото повече прозрачност има, толкова по-голям е шансът му да има мир, за да управлява Венецуела".

Организацията на американските държави се събра на извънредна сесия в сряда, но членовете не успяха да постигнат консенсус по резолюция за натиск върху венецуелските власти "незабавно" да публикуват подробните резултати и да ги проверят в присъствието на международни наблюдатели. Седемнадесет нации гласуваха в подкрепа на резолюцията, една по-малко от необходимия праг за приемане. Единадесет се въздържаха, а петима отсъстваха.