Венецуелската опозиция заяви, че има доказателство от преброяването на гласовете, че е спечелила изборите, в които президентът Николас Мадуро обяви победа, докато на фона бушуват антиправителствени протести в цялата страна, предава "Ройтерс".

Протестиращите излязоха по улиците, след като Мадуро беше обявен за победител в оспорваното гласуване, включително близо до президентския дворец Мирафлорес в Каракас.

Много организираха демонстрации "cacerolazo" в цялата страна - традиционен латиноамерикански протест, в който хората блъскат тенджери и тигани. 

"Не искам злато, не искам CLAP (правителствената програма за хранителна помощ), искам Николас Мадуро да си тръгне", скандираха протестиращи, удряйки тенджери.

В Каракас тежковъоръжената полиция използваха сълзотворен газ, за ​​да разпръсне протестиращите, докато други полицаи издигнаха бариери с дълги щитове и палки.

В Коро, столицата на щата Фалкон, протестиращите аплодираха и танцуваха, когато събориха статуя, изобразяваща покойния президент Уго Чавес, ментор на Мадуро.

Венецуелската обсерватория за конфликти съобщи, че е регистрирала 187 протеста в 20 щата към 18 часа.

Мадуро, в предаване на живо от президентския дворец, каза, че неговите сили действат срещу, както той ги нарече, агресивни протестиращи. Въоръжените сили отдавна подкрепят Мадуро и няма признаци лидерите да са се откъснали от правителството.

"Ние следим всички актове на насилие, насърчавани от крайнодесните. Мога да кажа на народа на Венецуела, че ако са причинили вреда, ние ще действаме", каза той.

"Вече сме гледали този филм, така че още веднъж, дълго с гражданския, военен и полицейски синдикат, ние действаме. Вече знаем как действат."

Венецуелската обсерватория за конфликти заяви, че "са докладвани многобройни актове на репресии и насилие, извършвани от паравоенни колективи и сили за сигурност".

Най-малко двама души бяха убити във връзка с преброяването на гласовете или протестите - един през нощта в граничния щат Тачира и друг в Маракай в понеделник.

Министърът на отбраната Владимир Падрино предупреди да не се допуска повторение на "ужасните ситуации от 2014, 2017 и 2019 г.". Антиправителствените протестиращи излязоха по улиците през онези години и стотици бяха убити.

Опозицията във Венецуела си иска спечелените 73,2% от гласовете

Опозицията във Венецуела си иска спечелените 73,2% от гласовете

Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи

Избирателните власти съобщиха в понеделник, че Мадуро е спечелил трети мандат като президент с 51% от гласовете, удължавайки четвъртвековното социалистическо управление.

Но опозицията каза, че 73% от резултатите от гласуването, до които има достъп, показват, че нейният кандидат Едмундо Гонзалес е спечелил неоспорима победа, спечелвайки повече от два пъти повече гласове от Мадуро.

Независимите социолози нарекоха твърдението на Мадуро за победа неправдоподобно, а правителствата във Вашингтон и на други места незабавно поставиха под съмнение резултатите и призоваха за пълно преброяване на гласовете.

Министърът на външните работи на Уругвай Омар Паганини каза в интервю за CNN в понеделник, че неговото правителство "никога" няма да признае Мадуро за победител, като каза, че опозицията очевидно е спечелила.

Правителството на Перу нареди на венецуелските дипломати в Андската нация да напуснат в рамките на 72 часа, цитирайки "сериозни и произволни решения, взети днес от венецуелския режим".

САЩ загрижени за изборния процес във Венецуела, обмислят нови санкции

САЩ загрижени за изборния процес във Венецуела, обмислят нови санкции

Официални представители на САЩ се срещнаха с представители на президента на Венецуела Николас Мадуро в Мексико тази седмица

Лидерът на опозицията Мария Корина Мачадо, на която беше забранено да участва в изборите, призова в привържениците си на протест във вторник.

"Скъпи мои венецуелци, утре ще се срещнем; като семейство, организирани, демонстрирайки решимостта, която имаме, да накараме всеки глас да се брои и да защитим истината", написа тя в социалната мрежа X.

Хорхе Родригес, депутат от управляващата партия и ръководител на кампанията на Мадуро, призова последователите на правителството да участват в шествия до президентския дворец в подкрепа на правителството.

Докато Гонзалес предупреди срещу насилието, Родригес обвини опозицията, че подклажда насилие.

Мадуро - 61-годишен бивш шофьор на автобус и външен министър - встъпи в длъжност след преизбирането след смъртта на президента Уго Чавес през 2013 г. и неговата 2018 г. се счита за измамна от Съединените щати и други, които го наричат ​​диктатор.

Путин поздрави Мадуро за преизбирането му

Путин поздрави Мадуро за преизбирането му

Западът поставя под съмнение победата на венецуелския президент