Бразилия, Мексико и Колумбия призоваха Венецуела да публикува подробни резултати от гласуването в четвъртък, след като Съединените щати заявиха, че смятат опозиционния кандидат за победител, предава "Ройтерс".

Избирателният съвет на Венецуела провъзгласи президента Николас Мадуро, който е на власт от 2013 г., за победител на изборите на 28 юли с 51% от гласовете.

Но опозицията в страната казва, че резултатът от около 90% от гласовете показва, че нейният кандидат Едмундо Гонзалес е получил повече от два пъти повече подкрепа от действащия президент, в съответствие с независимо проучване, проведено преди състезанието.

Опозицията публикува подробни резултати на публичен уебсайт, но правителството досега не е споделило никаква информация освен общия брой гласове за всеки кандидат.

Настоящите президенти на Бразилия, Колумбия и Мексико традиционно са били по-приятелски настроени към Мадуро и са възприели по-неутрална позиция по отношение на изборите, тъй като страните по света призовават за публикуване на пълни резултати, а САЩ казаха, че Мадуро трябва да признае победата на Гонзалес.

"Призоваваме избирателните власти във Венецуела да продължат бързо напред и да позволят на детайлизираните резултати на ниво урна да бъдат публично известни", казаха Бразилия, Мексико и Колумбия в съвместно изявление след разговор между техните президенти Луис Инасио Лула да Силва, Андрес Мануел Лопес Обрадор и Густаво Петро.

Резултатите трябва да бъдат проверени безпристрастно, казаха страните, и всички политически актьори трябва да избягват ескалация на насилието, а изборните противоречия трябва да се решават чрез институциите.

В отговор на критиките, свързани с изборите, Венецуела изгони дипломати от Аржентина и пет други страни - Чили, Коста Рика, Панама, Доминиканската република и Уругвай.

Венецуела отзова дипломатите си от 7 държави

Венецуела отзова дипломатите си от 7 държави

Разпалване на дипломатическа война

Каракас и Лима изгониха взаимно дипломатите си, след като Перу призна Гонзалес за избран президент на Венецуела.

Мадуро също е поискал разговор с Лула, каза бразилски източник.

В четвъртък Съединените щати признаха опонента на Мадуро и кандидата на опозицията Гонзалес за победител, отхвърляйки твърдението за победа на президента на Венецуела.

"Като се имат предвид огромните доказателства, за Съединените щати и, най-важното, за венецуелския народ е ясно, че Едмундо Гонзалес Урутия е спечелил най-много гласове на президентските избори във Венецуела на 28 юли", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън., отваря нов разделсе казва в изявление в четвъртък.

Николас Мадуро иска телефонен разговор с бразилския си колега Лула

Николас Мадуро иска телефонен разговор с бразилския си колега Лула

Венецуелският президент изпада във все по-тежка международна изолация