Привържениците на политическата опозиция във Венецуела и поддръжниците на управляващата партия проведоха митинги в сряда, за да отбележат еди месец от оспорваните президентски избори през юли, докато арестите на опозиционери продължаваха, съобщава "Ройтерс".

Избирателният съвет на Венецуела и неговият върховен съд обявиха президента Николас Мадуро, който е на власт от 2013 г., за победител на изборите на 28 юли, но не са публикували пълните резултати от гласуването. Опозицията във Венецуела публикува свои собствени отчети, показващи убедителна победа за нейния кандидат Едмундо Гонзалес.

Венецуела избира президент

Венецуела избира президент

Вотът се провежда на фона на репресии и криза

Несъгласието предизвика международни призиви за публикуване на пълни резултати, протести и действия на властите за арестуване на опозиционни фигури и журналисти.

Опозиционният лидер Мария Корина Мачадо заяви във вторник, че мирните улични протести и международният натиск все още имат потенциал да свалят Мадуро от власт.

Венецуела започва наказателно преследване срещу опозиционни лидери

Венецуела започва наказателно преследване срещу опозиционни лидери

Обвиняват протестиращи граждани в тероризъм

По-късно същия ден опозиционни групи съобщиха за най-малко два ареста на служители, включително адвокат на движението на Мачадо.

"Викът на венецуелците се чува по целия свят", каза Мачадо - основното лице на опозицията - пред привърженици на митинг в Каракас, като ги призова да продължат натиска и "в същото време да се защитават един друг, защото режимът е брутален."

Малко след митинга опозиционната коалиция съобщи, че лидерът на партията Биаджо Пилиери, който се появи заедно с Мачадо, е бил арестуван.

Последното известно местоположение на Пилиери, ръководител на партията Convergencia Venezuela, е било извън затвора Helicoide в Каракас, каза коалицията на X, добавяйки екранна снимка на местоположението на мобилния му телефон и казвайки, че той е бил със сина си Исус, опозиционен младежки лидер .

"Иска ли Венецуела гражданска война? Тя ще бъде разрешена със закони, със справедливост, с установения ред, така е било, така ще бъде", каза Мадуро на собствения си митинг.

Опозицията във Венецуела си иска спечелените 73,2% от гласовете

Опозицията във Венецуела си иска спечелените 73,2% от гласовете

Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи

В западния нефтен град Маракайбо по-малко от 100 привърженици на опозицията се събраха за кратък протест рано в сряда, наблюдавани отблизо от полицията.

Малки протести се проведоха и в Сан Кристобал, близо до границата с Колумбия, в централните градове Баркисимето и Валенсия и в източната част на Пуерто Ордас.

Повече от 7,7 милиона венецуелци са напуснали през последните години, а други казаха, че и те ще заминат, ако социалистите на Мадуро продължат на власт.

Протестите след вота доведоха до най-малко 27 смъртни случая. Правозащитната организация Foro Penal казва, че около 1780 души са държани като политически затворници, включително 114 юноши.

Гонзалес, който заедно с Мачадо е разследван за подстрекателство и други престъпления от главния прокурор Тарек Сааб, е игнорирал две призовки да свидетелства за опозиционния уебсайт, където са публикувани резултати от гласовете.

Сааб каза на пресконференция в сряда следобед, че ще издаде трета призовка, която ще отбележи последната възможност за Гонзалес да се яви, преди венецуелското законодателство да позволи издаването на заповед за арест срещу него.

"Ако го пропусне, общественото министерство ще обяви съответните действия", каза Сааб.

САЩ признаха кандидата на опозицията за победител на изборите във Венецуела

САЩ признаха кандидата на опозицията за победител на изборите във Венецуела

Предстои ли повторение на ситуацията с Хуан Гуайдо?

Избирателният съвет казва, че все още не е публикувал подробни резултати от това, което според него е победата на Мадуро, с малко над половината гласове, тъй като кибератака е засегнала неговата система.