Американският президент Доналд Тръмп играе играта на "разделяй и владей" с Европейския съюз и страните членки на Общността не трябва да се поддават на тази тактика. Това коментира европейският комисар Гюнтер Йотингер, цитиран от "Ройтерс".

"На първо място, ние трябва да бъдем внимателни и да не приемаме играта му", подчерта германецът Йотингер пред радио "Дойчландфунк"

Тръмп предприе серия от унищожителни атаки срещу Германия, най-голямата икономика в ЕС. Той заяви, че ЕС се бил превърнал в "превозно средство" за германските интереси и прогнозира, че още страни членки ще решат да излязат от Общността, както го направи Великобритания през миналия юни.

Тръмп предупреди германските автомобилни компании, че ще наложи мито от 35 процента върху автомобили, внесени на американския пазар. Неговият основен съветник в областта на търговията обвини Германия в използването на "грубо подцененото" евро, за да печели предимство пред САЩ и партньорите си от ЕС.

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли това обвинение, отбелязвайки, че Европейската централна банка отговаря за еврото и че Германия уважавала нейната независимост.

Меркел беше най-близкият европейски съюзник на бившия американски президент Барак Обама, който я приветства като "изключителен партньор" на прощалното си посещение в Берлин през ноември. С влизането на Тръмп в Белия дом отношенията между двете държави се влошиха бързо.

Йотингер призова ЕС да бъде уверен в себе си при отношенията си с Тръмп. "Ние имаме по-голям пазар", посочил той, подчертавайки: "Като отбор ние сме по-силни."