Европейският съюз не планира да изтегля семействата на дипломатите си от Украйна засега. Това обяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, цитиран от "Ройтерс".

Изявлението идва, след като Вашингтон обяви подобен ход с мотива, че по всяко време може да се случи военно нападение от страна на Русия. Това е и един от най-ясните признаци досега, че американските служители се подготвят за агресивна руска стъпка в региона.

"Няма да направим същото, защото не знаем никакви конкретни причини. Но (държавният секретар на САЩ Антъни) Блинкън ще ни информира", посочи Борел преди среща с колегите си от ЕС, на която се очаква онлайн да се присъедини Блинкън.

САЩ още не искат да налагат на санкции на Русия

САЩ още не искат да налагат на санкции на Русия

Това щяло да подкопае способността на Запада да възпре евентуална руска агресия срещу Украйна

Преговорите продължават, подчерта той и отново посочи, че не вижда причина за напускане на Украйна, "освен ако секретарят Блинкън не ни предостави информация, която оправдава този ход".

Очаква се външните министри на ЕС да отправят предупреждение към Русия за натрупването на войски на границата с Украйна.

Борел съобщи и че за момента ЕС няма да предприема нови санкции срещу Русия.

НАТО не обмисля разширяване на изток, но Русия да не поставя условия

НАТО не обмисля разширяване на изток, но Русия да не поставя условия

Алиансът не дава никакви гаранции на Москва

Той поясни, че "процесът на вземане на решение за санкции е сложен" и че е необходимо съвместно съгласие на всички държави членки и съюзници на ЕС, преди да бъдат приложени каквито и да било нови мерки. 

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

САЩ евакуират служителите от посолството си в Украйна

САЩ евакуират служителите от посолството си в Украйна

Растат страховете от руска инвазия