Германският канцлер Олаф Шолц увери, че раширяването на НАТО на изток "не е на дневен ред". Той обаче изрази несъгласие с това Русия да определя присъединяването на която и да било страна към Алианса, съобщава ДПА.

"Включването на повече държави от Източна Европа към НАТО изобщо не стои на дневен ред. Какъв е смисълът от изискването на Русия? Няма как да има такива гаранции", категоричен бе той.

Сигурността и сътрудничеството в Европа могат да съществуват единствено ако не съществува понятието "зони на влияние", в които страните да не могат да решават самостоятелно собственото си развитие, подчерта Шолц.

Лондон няма да изпраща войски в Украйна, но плаши Русия с "тежки последствия"

Лондон няма да изпраща войски в Украйна, но плаши Русия с "тежки последствия"

Москва щяла да плати "достатъчно висока цена, за да премисли два пъти"

По отношение на напрежението около Украйна той призна, че ситуацията е "много тежка" и не може да се подмине фактът, че Русия е струпала 100 000 войници и голям брой оръжия по протежение на границата си с Украйна.

Фактът, че не поставят под въпрос (руснаците - бел.ред.) границите, е едно от постиженията на политиката на разширяване и спогодбите отпреди 1990 г., както и териториториалната цялост на страните, отбеляза Шолц и поясни: "Това означава, че не преместваме националните граници насила само защото в стари книги се посочва, че границите са различни. Превес имат законът и правилата, не военната мощ".

Германският канцлер отново подчерта, че Русия ще трябва да плати "висока цена", ако нападне Украйна.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Украйна се разочарова от отношението на Германия към Русия

Украйна се разочарова от отношението на Германия към Русия

Берлин да спре да подкопава единството на Запада спрямо Русия, иска Дмитро Кулеба