ЕС няма намерение да подкрепя едностранните ограничителни мерки на САЩ срещу Венецуела. Това обяви в сряда на брифинг в Брюксел официалният представител на Европейската комисия Карлос Руис де Гордехуела, съобщава ТАСС.

"При санкциите на САЩ нашата позиция остава изключително ясна. Обикновено ние не коментираме това, но винаги сме против екстериториалното прилагане на едностранните мерки", обяснява той.

Венецуела иска ООН да разследва US санкциите

Венецуела иска ООН да разследва US санкциите

Каракас вече обвини САЩ в "икономически тероризъм"

Представителят на ЕК отбелязва, че съществуващите санкции на ЕС срещу Венецуела са насочени и касаят само лични ограничения срещу редица представители на ръководството на страната.

Според него, ЕС може да намали или разшири своя черен списък срещу Венецуела в зависимост от развитието на политическата ситуация, но не възнамерява да въвежда мерки и санкции, които биха могли да влошат положението на населението.

Тръмп подписа указ, който напълно блокира имуществото на венецуелското правителство под американска юрисдикция и забранява всякакво предоставяне на финансови средства, стоки и услуги. The Washington Post отбелязва, че декретът на Тръмп всъщност означава "налагане на цялостно икономическо ембарго" на Венецуела.

Тръмп замразява всички венецуелски активи и заплашва компании от трети страни

Тръмп замразява всички венецуелски активи и заплашва компании от трети страни

Тръмп позволява все пак изключения за доставка на храна, лекарства и дрехи