Президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи замразяване на всички държавни активи на Венецуела в САЩ, рязко ескалирайки кампания за икономически и дипломатически натиск, насочена към отстраняване на Николас Мадуро от власт, съобщава "Ройтерс".

Заповедта, подписана от Тръмп, надхвърля санкциите, наложени през последните месеци срещу държавната петролна компания и финансовия сектор на страната, както и мерките срещу десетки венецуелски служители.

Действието на Тръмп, най-тежкото досега срещу Мадуро, не само забранява американските компании да се занимават с правителството на Венецуела, но и отваря вратата за възможни санкции срещу чуждестранни фирми или лица, които го подпомагат.

Руските и китайските компании са сред онези, които все още извършват значителен бизнес в южноамериканската страна от ОПЕК.

Блумбърг: Русия доставя на Венецуела горива

Блумбърг: Русия доставя на Венецуела горива

Така Венецуела успява да заобиколи санкциите, наложени от САЩ...

"Цялото имущество и дялове в имуществото на правителството на Венецуела, които са в Съединените щати ... са блокирани и не могат да бъдат прехвърляни, изплащани, изнасяни, изтегляни или раздавани по друг начин", съгласно изпълнителната заповед, издадена от Белият дом.

Тръмп обясни по-рано, че обмисля карантина или блокада на Венецуела, въпреки че не е споменал, кога или как ще бъде наложена такава блокада. Той предприема по-сериозни действия, след като многобройните кръгове от санкции не успяха да обърнат военните на Венецуела срещу Мадуро или постигнат значителен напредък в отстраняването му от власт.

Американските служители отдавна твърдят, че имат и други оръжия в своя икономически арсенал, дори когато частно изразяват недоволство, че европейските партньори и други не предприемат по-сериозни стъпки и че месеците кампании за натиск не са постигнали повече напредък.

Тръмп обяснява в писмо до Конгреса, че замразяването на активи е необходимо "предвид продължителната узурпация на властта от нелегитимния режим на Мадуро, както и нарушенията на човешките права на режима, произволен арест и задържане на венецуелски граждани, ограничаване на свободната преса и продължаващи опити за подкопаване на временния президент Хуан Гуайдо."

Тръмп обмисля блокада на Венецуела

Тръмп обмисля блокада на Венецуела

Кризата в Каракас се задълбочава

Неговата изпълнителна заповед също заплашваше със санкции всеки, подпомагащ Мадуро или негови лоялисти, което предполага, че Вашингтон може да прибегне до така наречените вторични санкции срещу компании и лица от трети страни.

Фернандо Куц, бивш съветник на Тръмп за Латинска Америка коментира, че изпълнителната заповед може да бъде приложена към американски фирми, ограничавайки възможностите им да правят бизнес с Венецуела, ако искат да продължат да се занимават с американски компании или банки.

Китай и Русия продължават да търгуват с петрол с Венецуела. Този ход би могъл да ескалира напрежението с Китай, с който вече се води разгорещена търговска война, коментира Куц, който сега е старши сътрудник в консултантската фирма.

Китай и Русия, заедно с Куба, продължават да подкрепят Мадуро, което накара американския съветник по националната сигурност Джон Болтън да предупреди Пекин и Москва за подкрепата им.

Заповедта на Тръмп позволява все пак изключения за доставка на храна, лекарства и дрехи, "предназначени да се използват за облекчаване на човешкото страдание".

Венецуела сезира ООН за нахлуване на американски самолети

Венецуела сезира ООН за нахлуване на американски самолети

Външният министър вижда "зла умисъл" в действията на САЩ