Европейският съвет няма да преживее победа на лидера на Националния фронт Марин Льо Пен на президентските избори във Франция. Това предупреди премиерът Бернар Казньов, цитиран от ДПА.

"Европейският съюз, отслабен от Брекзит, няма да преживее нов шок на открито еврофобско правителство, идващо на власт във Франция", написа Казньов в колона за левия вестник "Либерасион".

Премиерът социалист се насочи към победения ляв кандидат Жан-Люк Меланшон, който отказа да призове своите повече от 7 млн. избиратели от първи тур да подкрепят центриста Еманюел Макрон на балотажа срещу Льо Пен в неделя.

"На Жан-Люк Меланшон и онези, които го следват или говорят двусмислено, бих желал да кажа, че все още има време да изберат Републиката", написа Казньов.

Макрон бие убедително Льо Пен, но разликата се свива

Макрон бие убедително Льо Пен, но разликата се свива

Макрон обаче за първи път пада под психологическия праг от 60 процента

Неговият коментар идва в сутринта, след като Макрон отправи молба към избирателите, които не са съгласни с неговите политици да го подкрепят в името на свободната демокрация.

В последните няколко дни Макрон посети Мемориала на Холокоста в Париж и село, чиито жители са избити от германските сили по време на Втората Световна война. И в двата случая той се обяви срещу забравянето на престъпленията от миналото.

От своя страна Льо Пен засили атаките си срещу Макрон.

Последните проучвания на общественото мнение показват, че Макрон печели подкрепата на 59-61% от вероятните избиратели.