Основните теми на заседанието на Съвета на ЕС по външни работи в Брюксел в понеделник ще бъдат развитието на ситуацията в Украйна, положението в зоната на Сахел и в крайбрежните страни на Западна Африка, а европейските министри ще се срещнат и с ръководителя на палестинското правителство, съобщи пред репортери високопоставен служител на ЕС.

Министрите на външните работи на ЕС ще обсъдят също Армения, Афганистан, Венецуела, Иран, Черна гора и Етиопия.

Според европейския функционер една от задачите на Съвета на ЕС ще бъде да договори следващия пакет от военна помощ за Украйна.

Норвегия обяви загубите на воюващите в Украйна

Норвегия обяви загубите на воюващите в Украйна

180 000 убити са загубите за Русия, а за Киев - 100 000

"Върховният представител (по външните работи на ЕС Жозеп Борел - бел. ред.) ще се опита да постигне споразумение по нови предложения за военна подкрепа за Украйна чрез седмия пакет за помощ на украинските въоръжени сили за сметка на Европейския фонд за мир", заяви събеседникът пред медиите.

Той отбеляза, че става дума за одобряване на пакет от 500 млн. евро.

Освен това ще бъдат разгледани допълнителни 45 млн. евро за обучение на украински военнослужещи в рамките на мисията на ЕС за обучение.

Източникът заяви, че министрите ще обсъдят подкрепата на ЕС за Киев и сътрудничеството с международната общност за справяне с последиците от конфликта.

В същото време той отбеляза, че външните министри няма да обсъждат поредните санкции срещу Русия. Като припомни, че вече се прилагат девет пакета от санкции, той обясни, че сега ЕС се съсредоточава върху "правилното им прилагане и борбата срещу заобикалянето на тези санкции навсякъде по света".

Макрон намекна, че френски танкове ще се появят в Украйна

Макрон намекна, че френски танкове ще се появят в Украйна

Важно решение на Елисейския дворец

Той също така обясни, че идеята за конфискация на замразените на Запад руски активи, които да бъдат насочени към възстановяването на Украйна, се нуждае от задълбочена правна работа. "Що се отнася до замразените активи и това дали могат да бъдат използвани, в момента се водят правни дискусии. Има много правни проблеми, свързани с това", казва служителят.

По отношение на втория въпрос от основния дневен ред източникът заяви, че "ЕС продължава да разглежда Сахел като основна политическа цел, като важен регион" в Африка, в който положението се влошава от известно време. Тероризмът от централната част на Сахел постепенно се разпространява в крайбрежните страни на Западна Африка, като Кот д'Ивоар, Гана, Того и Бенин. Тези страни осъзнават заплахата и очакват да си сътрудничат с Европейския съюз.

Според европейския служител в региона има и други проблеми, сред които той посочи присъствието на групата "Вагнер". Според него тя представлява заплаха за местното население и за съответните държави.

Преди да се срещнат с палестинския министър-председател Мохамед Щайе, който ще бъде придружен от външния министър Рияд ал-Малики, външните министри на държавите-членки ще обменят мнения относно политиката на ЕС в Близкия изток. По време на срещата те ще обсъдят различни въпроси с палестинската страна, по-специално приоритетите на партньорството, положението в Палестина, визията на новото израелско правителство за близкоизточния мирен процес и възможностите за вътрешнопалестински диалог.

Пригожин пита Белия дом в какво престъпление е обвинена "Вагнер"

Пригожин пита Белия дом в какво престъпление е обвинена "Вагнер"

САЩ наложиха санкции на частната военна компания

Иран, каза служителят на ЕС, ще бъде обсъден в три аспекта. На първо място, репресиите на властите срещу демонстранти, които се застъпват за правата на човека и основните свободи. Източникът припомни, че ЕС вече е наложил три пакета от санкции на Иран в тази връзка. "И ще обмислим възможността да наложим допълнителни санкции на Иран", каза той.

"Вторият аспект - продължи служителят - е военното сътрудничество между Иран и Русия, което буди голяма загриженост. На трето място, Съветът на ЕС ще разгледа темата за Съвместния всеобхватен план за действие относно ядрената програма на Иран.

Що се отнася до отношенията между Армения и Азербайджан, дипломатите на ЕС работят неуморно и с двете страни за разрешаване на ситуацията, заяви източникът. "Следим със загриженост ситуацията в Лачинския коридор (свързващ Нагорни Карабах и Армения - бел. ред.) и се надяваме, че в понеделник министрите ще решат да изпратят в Армения мисия на Европейския съюз, която да работи за стабилността в целия регион", заяви високопоставен служител на Европейския съюз.