Европейският парламент прие резолюция, в която настоява, че дипломацията, развитието и отбраната трябва да бъдат стълбовете на външната политика на Европейския съюз.

Евродепутатите се застъпват за по-реалистична стратегия спрямо Русия и ограничителна политика спрямо страни, които подкопават демокрацията. Те призовават страните членки на ЕС към повече единство, доверие един в друг и да говорят с единен глас, за да може Общността да се превърне в силен глобален играч.

Евродепутатите подчертават, че ЕС е обграден от "дъга на нестабилност", която се простира от агресивна Русия до локалните войни в Близкия Изток и Северна Африка. В текста се казва, че това има "сериозни последици за сигурността и благосъстоянието на европейските граждани", тъй като разпалва тероризъм, масови бежански потоци и дезинформационни кампании.

Евродепутатите подчертават, че структурата на сигурността в Европа е силно влошена поради военната намеса на Русия в Крим и Източна Украйна. Затова е необходимо да се определи "по-реалистична стратегия за отношенията на ЕС с Русия". Те предлагат да се инвестират повече средства в диалога с гражданското общество в Русия, като същевременно се поддържа дипломатически, политически и икономически натиск върху руското правителство с цел да се сложи край на неговата агресия. 

Евродепутатите казват, че санкциите са се доказали като ефективни средства за възпиране на по-нататъшна руска агресия в Украйна. Те призовават ЕС да запази възможността за налагане на допълнителни санкции, ако Русия продължи да нарушава международното право.