Европейският съюз категорично осъжда обстрела срещу детска градина, предприет от сепаратистките сили в окупираната Луганска област на Украйна. Позицията на ЕС беше разпространена от дипломатическата служба на общността.

"Европейският съюз категорично осъжда обстрела на детска градина в Станица Луганска, за който беше съобщено. Такъв неизбирателен обстрел на гражданска инфраструктура е абсолютно неприемлив и е явно нарушение на режима на прекратяване на огъня и Минските споразумения." - коментира върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

ЕС призовава за незабавно прекратяване на продължаващата ескалация на насилието и приветства "постоянната сдържаност на Украйна".

Припомняме, на 17 февруари руските окупационни сили подложиха на тежък артилерийски обстрел детска градина в с. Станица Луганска. Стреляно е от оръжие с калибър 122 мм. В момента на атаката в градината е работела и по случайност няма пострадали деца. Ранени са трима от работещите в детското заведение. Нанесени са щети материални щети на градината, както и на местната инфраструктура - половината население на Станица Луганска е останало без ток.

Детска градина на прицел при обстрел в Луганск

Детска градина на прицел при обстрел в Луганск

Няма пострадали