Европейският съюз (ЕС) осъди по възможно най-категоричния начин неотдавнашната вълна от репресии срещу бивши политически затворници в Беларус, както и роднини на политически затворници.

Според изявлението на върховния представител на ЕС Жозеп Борел, нападенията и претърсванията от апарата за сигурност на режима са засегнали повече от 100 души, много от които са арестувани.

"Режимът на Лукашенко продължава своята досадна тактика на сплашване и репресии срещу своите критици и потенциални политически опоненти преди "изборите" през февруари, каза Борел. Призоваваме властите на Беларус да се въздържат от всякакви по-нататъшни репресии и насилие, насочени срещу беларуския народ, и да спазват международните задължения на Беларус за правата на човека, включително чрез незабавно и безусловно освобождаване на всички произволно задържани и прекратяване на злоупотреби с наказателно преследване."

Беларус приема като атака заплахите срещу съюзниците си

Беларус приема като атака заплахите срещу съюзниците си

"Нападение срещу която и да е съюзна с нас държава ще се счита за нападение срещу Република Беларус", обявиха военните

ЕС отново изрази солидарността си с народа на Беларус, който заслужава правото да бъде представляван от онези, които свободно избира чрез прозрачни, свободни и честни избори.

Припомняме, че Беларус е известен съюзник на Русия. Лукашенко позволи страната му да бъде използвана като база за ядрените оръжия на Москва - ход, който беше остро разкритикуван от Запада.

Подкрепата му за войната в Украйна го изхвърли от редица организации.

Минск бе критикуван и за депортацията на украинчета.

Бяха наложени и санкции.

Беларус отряза ОССЕ за мониторинг на изборите

Беларус отряза ОССЕ за мониторинг на изборите

Организацията реагира гневно на решението