Външните министри на страните членки на Европейския съюз все още не са постигнали консенсус относно 11-ия пакет от санкции срещу Русия. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел при пристигането си в Люксембург за среща на външните министри на страните от блока, съобщава ТАСС.

Той посочи, че засега няма яснота как новите наказателните мерки ще засегнат руската държавна ядрена корпорация "Росатом".

На въпрос дали страните от ЕС ще включат мерки срещу "Росатом" в 11-ия пакет от антируски санкции, той отвърна: "Днес не сме в състояние да завършим новия пакет от санкции срещу Русия; ще продължим да го обсъждаме".

ЕС ще мисли по 11-ия пакет санкции срещу Русия след Великден

ЕС ще мисли по 11-ия пакет санкции срещу Русия след Великден

Обмислят се мерки срещу руската ядрена енергийна индустрия в Европа

Според информация на европейски медии и дипломатически източници в Брюксел все още непълният списък от предложения на отделни страни от ЕС за 11-ия пакет от санкции включва мерки, насочени конкретно срещу "Росатом", както и прехвърляне на всички търговски взаимодействия с Русия към режим "всичко-е-забранено-освен-това-което-е-изрично-разрешено".

Предвижда се и въвеждането на нови ограничения за руските банки, нови мерки за борба със заобикалянето на санкциите и санкционирането на няколко десетки руски граждани.

Повечето експерти обаче са единодушни, че вече не са останали наистина чувствителни икономически лостове, които ЕС може да използва, за да притисне Русия.

Европейският съюз разшири антируските си санкции, след като Москва започна своята специална военна операция в Украйна миналата година. Оттогава са въведени общо десет кръга от наказателни мерки.

11-ият пакет санкции на ЕС срещу Русия пресича заобикалянето на мерките

11-ият пакет санкции на ЕС срещу Русия пресича заобикалянето на мерките

Не е ясно дали Съюзът вече работи по новите наказателни мерки