Европейската комисия е осигурила споразумения с Pfizer и няколко европейски производители на лекарства за запазване на капацитет за производство на до 325 милиона ваксини годишно в случай на бъдеща глобална здравна криза, съобщи в петък, предава "Ройтерс".

Сделката обхваща различни видове ваксини и не е свързана със съществуващите споразумения за ваксина срещу COVID-19 между ЕС и Pfizer.

Европейската комисия подчерта, че Европа трябва да бъде по-добре подготвена за бъдещи здравни извънредни ситуации. Сделката гарантира, че компаниите са готови да реагират на кризи, като поддържат актуални съоръжения и наблюдават веригите за доставки, включително складиране при нужда.

Според активистите за справедливост на ваксините, ЕС рискува да повтори грешката на "апартейда на ваксините", която Световната здравна организация обвини във времето на COVID-19. Те смятат, че ЕС и фармацевтичните компании планират да повторят същата практика в следващата здравна криза.

Европейската комисия избра заводите на Pfizer в Ирландия и Белгия за запазване на капацитета за производство на иРНК ваксини. Сделката включва също испанските компании Reig Jofre и Laboratorios Hipra SA за резервиране на капацитет за протеинови ваксини и Bilthoven Biologicals BV от Холандия за векторни ваксини.

Pfizer заяви, че разбира необходимостта от по-добра готовност за пандемии и е предприел няколко ключови стъпки в тази насока, без да разкрива подробности.

Според Световната здравна организация, правителствата и производителите трябва да запазят до 20% от всякакви тестове, ваксини или лекарства за глобалната агенция за разпространение в по-бедните страни, за да се избегне повторение на "катастрофалния провал" по време на COVID-19 пандемията. В момента се обсъжда проект на глобално споразумение за пандемия.

Първо дело срещу BioNTech заради странични ефекти на Covid-ваксините

Първо дело срещу BioNTech заради странични ефекти на Covid-ваксините

Не е ясно кой би платил обезщетението