Европейската комисия ще предприеме първата стъпка в съдебно оспорване срещу Полша заради полския закон за неправомерното руско влияние, който според критиците може да доведе до забрана на опозиционни политици да заемат публични длъжности.

Законът беше посрещнат с критики от адвокати и опозиционни политици, както и от Държавния департамент на САЩ и Европейската комисия, които изразиха загриженост, че той може ефективно да забрани на лица да заемат публични длъжности без подходящ съдебен контрол.

Комисията ще изпрати официално уведомително писмо до Варшава в четвъртък. Полският министър по въпросите на ЕС, Шимон Шинковски, отговори, че законът има за цел да ограничи руското влияние и призова демократичните нации и институции да подкрепят тази инициатива.

"Спокойно ще предоставим правните и фактически аргументи по този случай, след като се запознаем със съмненията на Европейската комисия", написа той.

Правителството на САЩ също изрази загриженост относно закона, който ще позволи на комисия да разследва дали опозиционните партии са позволили на Полша да бъде неправомерно повлияна от Русия.

Опозиционната партия "Гражданска платформа" обвинява закона, че цели да унищожи подкрепата за своя лидер преди предстоящите избори. Президентът на Полша, Анджей Дуда, обяви, че ще предложи промени в закона.

Полският президент предложи промени в спорния закон за руското влияние

Полският президент предложи промени в спорния закон за руското влияние

Целта е да се реагира на опасенията на ЕК и Държавния департамент на САЩ