Президентът на Полша Анджей Дуда заяви, че ще предложи изменения в новоприетия закон за борба с руското влияние, реагирайки на критиките, че това може да доведе до забрана опозиционни политици да заемат публични длъжности, предава Ройтерс.

Дуда каза в понеделник, че ще подпише законопроекта, за да позволи специализиран панел да разследва дали опозиционните партии са позволили на Полша да бъде неправомерно повлияна от Русия и следователно твърде зависима от нейното гориво, когато са били на власт.

Законът беше посрещнат с критики от адвокати и опозиционни политици, както и от Държавния департамент на САЩ и Европейската комисия, които изразиха загриженост, че той може ефективно да забрани на лица да заемат публични длъжности без подходящ съдебен контрол.

"Ужасен от тези твърдения (...) подготвих изменение на закона, серия от разпоредби, които регулират или изменят разпоредбите в този закон, които предизвикаха най-големи противоречия", каза Дуда в телевизионно изявление.

Той каза, че предложените промени ще включват забрана на членовете на парламента да стават членове на комисията, ще позволяват обжалване пред общ съд и ще премахнат разпоредбите, които биха позволили забрана на хора да заемат публична длъжност.

"Предлагам тези мерки да бъдат премахнати, като остане само изявлението на комисията, че лице, за което е установено, че действа под руско влияние, не гарантира правилното изпълнение на обществените му задължения", каза той.

Дуда каза, че изменението на закона ще бъде внесено в парламента в петък.

Полша сменя името на Калининград, за Русия това е лудост

Полша сменя името на Калининград, за Русия това е лудост

Кремъл определи намерението на Варшава като "враждебен акт"