Европейският съюз е заделил стотици милиони евро за развитие на компании, работещи върху критични технологии, като микрочипове и квантова технология.

Нова схема за разширяване ще получи зелена светлина в началото на тази седмица с бюджет от 300 милиона евро за следващата година, според проект на план, видян от "Политико".

Общият бюджет за следващите три години — до края на настоящия бюджет на ЕС — възлиза на 900 милиона евро.

С фонда Европейската комисия цели да обезкуражи технологичните компании в блока да търсят средства извън ЕС, когато искат да разширят значително операциите си след първоначалното им изграждане. Например, Съединените щати са известни с това, че разполагат с много по-големи фондове за разширяване на бизнеса в сравнение с Европа.

Това прави ЕС зависим от други региони, като САЩ и Китай, за технологии като микрочипове и облачни услуги. Бъдещият технологичен шеф на ЕС, финландката Хена Виркунен, е отговорна за превръщането на ЕС отново в технологичен "суверен".

Но още преди дазапочне мандата на новата Европейска комисия, Брюксел вече трупа пари, за да избегне попадането на стратегически важни технологични компании в чужди ръце.

Съгласно новата програма отговарящите на условията компании могат да кандидатстват за капиталова инвестиция между 10 и 30 милиона евро, което дава на Брюксел ефективна част от собствеността върху тези компании.

Делът на Брюксел остава по-малък дял в кръга на финансиране: общата сума трябва да бъде три до пет пъти по-голяма от инвестицията на Брюксел.

През следващата година ЕС ще се съсредоточи специално върху компаниите за чипове и квантови технологии.

Новият фонд за разширяване се присъединява към програма, която Брюксел вече има, наречена "Фонд на Европейския съвет за иновации", която му позволява да направи до 15 милиона евро капиталови инвестиции.

В програмата си за следващия мандат председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща да разшири Европейският съвет за иновации (EIC) още повече.

Марио Драги предлага драстични реформи в Еврозоната като последен шанс за спасение

Марио Драги предлага драстични реформи в Еврозоната като последен шанс за спасение

Европа трябва да инвестира допълнителни 800 милиарда евро годишно, за да се измъкне от ниската производителност и слабия растеж

Компаниите, които са спечелили подкрепата на Брюксел по предишната програма - като френския дизайнер на чипове SiPearl - сега могат да кандидатстват за допълнителни инвестиции.

Само преди две седмици експертна група на Комисията алармира за слабия капацитет на ЕС за разширяване на бизнеса.

"ЕС е сравнително по-слаб от САЩ и Китай по отношение на усвояването, комерсиализацията и разширяването на нови технологии", пише експертната група в доклад.

Други доклади, като тези, изготвени от бившите италиански премиери Енрико Лета и Марио Драги, също оплакаха лошия достъп на стартиращите компании до финансиране.

"Фолксваген" готви големи съкращения, планира да затвори три завода в Германия

"Фолксваген" готви големи съкращения, планира да затвори три завода в Германия

Напрежението между работниците и ръководството на групата ескалира