"Фолксваген" планира да затвори най-малко три завода в Германия, да съкрати десетки хиляди служители и да свие оставащите си заводи, тъй като планира по-задълбочена от очакваното промяна, каза ръководителят на работническия съвет, цитиран от "Ройтерс".

Най-големият производител на автомобили в Европа преговаря от седмици със синдикатите относно плановете си за основна ревизия на бизнеса си и намаляване на разходите, включително обмисляне на затваряне на заводи в Германия за първи път.

"Ръководството е напълно сериозно за всичко това. Това не е дрънкане на оръжие в кръга на колективното договаряне", каза Даниела Кавало, ръководител на работническия съвет на "Фолксваген", пред няколко стотици служители във Волфсбург в понеделник.

"Това е планът на най-голямата индустриална група в Германия да започне разпродажбата в родната си страна Германия", добави Кавало, без да уточнява кои заводи ще бъдат засегнати или колко от около 300 000 служители на "Фолксваген Груп" в Германия могат да бъдат съкратени.

Коментарите отбелязват сериозна ескалация на конфликта между работниците на "Фолксваген" и ръководството на групата, което е подложено на сериозен натиск да намали разходите и да остане конкурентоспособно на фона на по-слабото търсене от Китай и Европа.

Те също така оказват допълнителен натиск върху германското правителство да действа срещу постоянната слабост на икономиката си.

Кавало каза, че Берлин трябва спешно да излезе с генерален план за германската промишленост, за да гарантира, че тя няма да "се разпадне".

Според него има съгласие между двете страни по отношение на естеството на проблемите, пред които са изправени автомобилният производител и много от неговите европейски колеги, вариращи от по-бавният от очакваното електрически преход до ожесточена конкуренция от страна на китайски производители на автомобили, навлизащи в Европа.

Германия: От търговска война между ЕС и САЩ ще има само губещи

Германия: От търговска война между ЕС и САЩ ще има само губещи

Германският финансов министър вижда рискове за трансатлантическите връзки при следваща американска администрация