Европейският съюз отхвърли молбата на израелския външен министър Авигдор Либерман да се включи ливанската групировка „Хизбула" в списъка с терористичните организации, съобщи „Франс прес".

Няма единодушие относно включването на „Хизбула" в списъка с терористичните организации", каза външният министър на Кипър Ерато Козаку Маркулис. В момента Кипър председателства Европейския съюз.

Израел обвинява Иран и ливанската групировка „Хизбула" за терористичната атака в град Бургас миналата сряда, при която загинаха петима израелски туристи и български шофьор на автобуса, взривен от атентатор-самоубиец.

На брифинг след годишната среща ЕС-Израел Либерман изтъкна: „Времето дойде да се включи „Хизбула" в терористичния списък на Европа".

Той ще даде правилният сигнал към международната общност и израелският народ", допълни той.

Но Ерато Козаку Маркулис поясни, че „Хизбула" е организация, състояща се от партия, както и въоръжено крило и че е „активна в ливанската политика".

Като се има предвид това и други аспекти, няма консенсус за въвеждане на „Хизбула" в списъка с терористичните организации", изтъкна тя.

ЕС ще обмисли това, ако има сериозни доказателства, че „Хизбула" е въвлечена в терористични актове, допълни тя.