Народът на Украйна и украинският президент Володимир Зеленски като представител бяха обявени за новите носители на престижната награда "Сахаров", която се присъжда ежегодно от Европейския парламент за постижения в областта на защитата на правата на човека.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола обяви лауреата за 2022 г. в пленарната зала в Страсбург днес, след решение на Председателския съвет на Парламента

"Тази награда е за украинците, които се сражават на терен. За тези, които са били принудени да избягат. За тези, които са загубили роднини и приятели. За всички, които се изправят и се борят за това, в което вярват. Знам, че храбрите хора на Украйна няма да се предадат, както и ние", каза тя.

В номинацията се изтъкват усилията на украинския президент Володимир Зеленски заедно с други личности, представители на инициативи на гражданското общество и на държавни и обществени институции. Сред тях са Държавната служба за спешна помощ на Украйна, Юлия Паевска, основател на доброволческа група за медицинска помощ "Ангелите на Таира", Олександра Матвийчук, адвокат и активист за правата на човека, движението за гражданска съпротива "Жълта лента" и Иван Фьодоров, кмет на украинския град Мелитопол, който е окупиран от руските сили.

Връчването на наградата "Сахаров" ще се състои на 14 декември в Страсбург.

Номинацията на народа на Украйна бе направена от ЕНП. Сред тазгодишните финалисти за награда "Сахаров" за 2022 г. бяха и Джулиан Асанж и Комисията за истината в Колумбия.

Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта е най-високото отличие, присъждано от Европейския съюз за дейност в областта на правата на човека. Тя е жест на признание за лица, групи и организации, които имат изключителен принос за защитата на свободата на мисълта. Чрез нея и чрез свързаната с нея мрежа ЕС оказва подкрепа на лауреатите — дава им повече решимост и сила в усилията за отстояване на техните каузи.

Всяка година политическите групи на Европейския парламент представят своите кандидати през септември. Допустимите кандидати трябва да съберат подписите на най-малко 40 депутати от ЕС.

Наградата "Сахаров" е връчена за първи път през 1988 г. и нейни лауреати са Нелсън Мандела и Анатолий Марченко. Миналата година Парламентът награди руския опозиционер и активист срещу корупцията Алексей Навални, който в момента се намира в затвора с няколко присъди.

Навални удостоен от ЕС с наградата "Сахаров"

Навални удостоен от ЕС с наградата "Сахаров"

Най-известният вътрешен опонент на руския президент Владимир Путин