Европейският парламент връчи наградата си "Сахаров" за свобода на мисълта - най-голямата награда на ЕС за правата на човека - на руския опозиционер Алексей Навални, предаде "Франс прес".

Активистът срещу корупцията, който миналата година оцеля при покушение с бойно отровно вещество, за което той обвинява Кремъл, е най-известният вътрешен опонент на руския президент Владимир Путин.

След завръщането си в Русия през януари от Германия, където се лекуваше след покушението, той беше осъден по стари обвинения в присвояване на средства и сега е хвърлен в наказателна колония недалеч от Москва, но продължава да дразни Путин.

Спечелването от него на наградата "Сахаров", подкрепено от основните политически групи в Европейския парламент, ще влоши още повече отношенията между Европейския съюз и Русия, които са изострени след анексирането на Крим от Москва през 2014 г.

ЕП връчи "Сахаров" на беларуската опозиция
Обновена

ЕП връчи "Сахаров" на беларуската опозиция

Чест е да обявя, че жените и мъжете от демократичната опозиция в Беларус са носителите

Навални "показа голяма смелост в опитите си да възстанови свободата на избор на руския народ", изтъкна заместник-председателката на Европейския парламент Хайди Хаутала, обявявайки наградата.

"В продължение на много години той се бори за правата на човека и фундаменталната свобода в страната си. Това костваше неговата свобода и за малко живота му", добави тя на пленарно заседание във френския град Страсбург.

45-годишният Навални беше номиниран, но беше пренебрегнат за тазгодишната Нобелова награда за мир.

Движението му в Русия беше забранено като "екстремистко" от Кремъл, а някои от неговите сподвижници бяха принудени да напуснат Русия под натиска на властите.

Групата, наречена Фонд за борба с корупцията, нарече наградата победа за всички привърженици на "истината".

"Наградата "Сахаров", разбира се, е награда за всички вас. За всички хора, които не са безразлични, които дори в най-мрачните времена не се страхуват да говорят истината", изтъкнаха от фонда в "Туитър".

Украинският режисьор Олег Сенцов удостоен с наградата „Сахаров”

Украинският режисьор Олег Сенцов удостоен с наградата „Сахаров”

Режисьорът е в затвор в Русия

Най-голямата група в Европейския парламент, консервативната Европейска народна партия (ЕНП), призова Путин "да освободи Алексей Навални. Европа призовава за неговата - и на всички други политически затворници - свобода".

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг приветства наградата и подчерта, че това е признание за "важната роля на Навални... в подкрепа на демократичните ценности и да бъде силен глас в Русия".

Той също призова за безусловното освобождаване на Навални от затвора и за международно разследване на отравянето му.

Навални, баща на две деца, остана оптимистичен и все още комуникира с привържениците си от затвора чрез профили в социалните мрежи.

"Не се притеснявайте, ще бъда освободен не по-късно от пролетта на 2051 г.", написа той в "Инстаграм" миналия месец.

Наградата "Сахаров", учредена през 1988 г. и кръстена на съветския дисидент Андрей Сахаров, се присъжда всяка година на онези, които се борят за правата на човека или демокрацията.

Миналата година наградата в размер на 50 000 евро получи движението, противопоставящо се на президента Александър Лукашенко в Беларус, близък съюзник на Путин.

Саудитски блогър удостоен с наградата "Сахаров", осъдили го на 10 г. и 1000 удара с камшик

Саудитски блогър удостоен с наградата "Сахаров", осъдили го на 10 г. и 1000 удара с камшик

Бил оскърбил ислямските ценности