Европейският съюз е на път да сложи край на по-голямата част от санкциите си срещу Беларус, включително срещу диктатора президент Александър Лукашенко, след като в страната се наблюдавал напредък по отношение на спазването на човешките права. Това са разкрили дипломатически източници, цитиран от "Франс прес".

Европейският съюз през октомври прекрати замразяването на активите и забраната за пътуване срещу 170 физически и три юридически лица за четири месеца, след като Лукашенко освободи няколко известни политически затворници, както настоя Брюксел.

Източниците заявили пред АФП, че по време на срещата на външните министри на ЕС, насрочена за понеделник, се очаква да бъде одобрено пълното прекратяване на тези санкции.   

В същото време, четирима души, които не са били включени в прекратяването на санкциите през октомври заради участието им в „неразрешени изчезвания”, ще останат в черния списък.

Отдавна наложеното оръжейно ембарго също ще остане в сила.

„За нас е важно да остане щателното наблюдение относно състоянието на човешките права в Беларус и ние не смятаме, че е налице значително подобрение”, посочил един от източниците.

„Някои страни членки смятат, че най-добрият начин да се получи подобрение е да се отменят санкциите, докато други като нас смятат, че е най-добре се оставят някои от санкциите в сила”, допълнил той.  

Друг източник заявил, че външните министри са загрижени за по-широката картина, по-специално за ролята на Беларус като домакин на серията от мирни преговори между Киев и проруските сепаратисти в Източна Украйна.

В кризата в Украйна, Беларус изигра положителна роля и показа готовност да се доближи до ЕС”, заявил източникът и допълнил: „Това не означава, че ние правим това със затворени очи. Ясно е, че Беларус не е раят на Земята”.