Европейският съюз призова Русия към сътрудничество с британските власти и изрази разочарование във връзка с отказа на Русия да предаде Андерй Луговой, заподозрян в убийството на Литвиненко, предаде Би Би Си.  

Позицията на ЕС беше огласена от португалското председателство в официално изявление.

„Европейският съюз изразява разочарованието си от отказа на Русия да съдейства на властите на Обединеното кралство", се казва в изявлението. 

По-нататък в текста се подчертава важността на незабавното и конструктивно сътрудничество по делото за убийството на бившия сътрудник на руските специални служби Андрей Литвиненко.

Позицията на ЕС беше последва решението на Англия да експулсира четирима руски дипломати като мярка в отговор на отказа на Русия да предаде Луговой.   

Според доктора по европейско право в университета на Гронинген Дмитрий Коченов, разпространената от португалската страна позиция е рутинен ход.  

„Нормална практика е страната, председателстваща ЕС, да подкрепи страна-членка на съюза. В момента направеното изявление не влияе на отношенията между Русия и Европейския съюз, на трябва да се проследи как ще се развият събитията и как ще реагират европейските институции." - коментира Коченов в интервю за Би Би Си.