Ръководителят на външната политика на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел призова в събота всички страни да избягват по-нататъшна ескалация в Близкия изток след ударите на САЩ срещу свързаните с Иран групи в Сирия и Ирак.

"Всеки трябва да се опита да избегне ситуацията да стане експлозивна", каза Борел на среща на външните министри на ЕС в Брюксел, цитиран от АФП.

Припомняме, че Съединените щати нанесоха въздушни удари срещу иранските сили и съюзническите милиции в Ирак и Сирия в петък. Президентът Джо Байдън обеща да нанесе нови като отмъщение за смъртоносна атака с дрон срещу американска база в Йордания.

Борел не спомена директно американските удари, но повтори предупреждението, че Близкият изток "е котел, който може да експлодира".

Той посочи войната в Газа, насилието по ливанската граница, бомбардировките в Ирак и Сирия и атаките срещу кораби в Червено море.

Русия свиква Съвета за сигурност на ООН за ударите на САЩ в Ирак и Сирия

Русия свиква Съвета за сигурност на ООН за ударите на САЩ в Ирак и Сирия

Москва осъди действията на Вашингтон като агресия срещу суверенни държави

"Ето защо ние призоваваме всички да се опитат да избегнат ескалация", каза Борел.

ЕС възнамерява да стартира военноморска мисия в Червено море по-късно този месец, за да помогне за защитата на международни кораби от атаки на йеменските хуси.

Борел каза, че мисията ще бъде "отбранителна" и няма да извършва никакви атаки по суша срещу йеменските бунтовници.