Председателят на Съвета на Европейския съюз Шарл Мишел е насърчил турския президент Реджеп Ердоган да участва в двустранна конференция за решаване на спора на Турция с Гърция и Кипър по въпроса за проучването на находища на природен газ в Източното Средиземноморие.

Турция заяви, че е отворена за диалог с Гърция за Средиземно море

Турция заяви, че е отворена за диалог с Гърция за Средиземно море

Чавушоглу коментира, че Гърция се опитва да провокира Турция

Това е съобщил източник на Европейския съвет пред кореспонденти на различни медии в Брюксел, предаде агенция ТАСС.

Освен това Шарл Мишел е призовал Ердоган да се въздържа от действия, които биха нагнетили напрежението в региона. В същото време председателят на Съвета на ЕС е уверил турския президент, че Европейският съюз иска да има конструктивни отношения с Анкара.

Независимо от това обаче на 24 и 25 септември евролидерите ще се събират, за да обсъдят проблема на Европейския съюз с Турция. На тази среща може да бъде взето решение за налагане на санкции срещу Анкара.

Под "крилото" на НАТО, Гърция и Турция започват преговори

Под "крилото" на НАТО, Гърция и Турция започват преговори

"Технически преговори"

Междувременно Фуат Октай - вицепрезидентът на Турция - разпространи информация в профила си в "Туитър", че турските въоръжени сили са започнали военно учение "Средиземноморска буря" на територията на Севернокипърската турска република, която е призната само от Анкара. Преди седмица стана известно, че Турция планира да проведе военни учения в Средиземно море от 29 август до 11 септември.