лукашенкоПървият дипломат на ЕС Катрин Аштън призова властите в Беларус да освободят опозиционните лидери, които бяха арестувани след протестите срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко, предаде АФП.

Аштъносъжда употребата на насилие след вчерашните избори в Беларус и по-специално побоят и ареста на няколко от лидерите на опозицията, сред които има и кандидати за президент на страната", се казва в официално съобщение от нейния офис.

Силите на реда арестуваха стотици демонстранти, сред които и седем участници във вота, след като полицията беше хвърлена срещу голям протест на опозицията. Според демонстрантите, авторитарният президент си е подсигурил нов мандат чрез манипулация на вота.

Лукашенко, известен като „последният диктатор в Европа" получи 79,6% от гласовете при 90% избирателна активност, съобщиха от централната избирателна комисия. Най-добре представилият се опозиционен кандидат е получил по-малко от 3%. В последствие се оказа, че седем от деветимата опоненти на Лукашенко са в ареста.

„Аштън съжалява, че случилото се през миналата нощ не отразява напредъка, който отбелязахме преди изборите", заявиха от офиса на неофициалния европейски външен министър. От съобщението става ясно, че Аштън очаква доклада на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за проведения президентски вот.

През октомври външните министри на ЕС подновиха разрешението на Лукашенко да пътува в страните от Евросъюза, но запазиха някои от икономическите санкции, наложените на Беларус. Смята се, че ново решение по тези въпроси не може да се очаква преди началото на следващата година.