Съветът на министрите на Европейския съюз продължи с половин година мандатът на мисията на наблюдателите на контролно-пропускателния пункт „Рафах".

Така европейски наблюдатели ще продължат наблюдението си на единствения пункт по границата между ивицата Газа и Египет до май 2010 година
Настоящият мандат на мисията изтича утре - 24 ноември, съобщава агенция Новости.

Почти половин милионното население на сектора Газа живее повече от две години в условията на блокада, въведена от Израел и поддържана от Египет.
Блокадата бе наложена след като властта в анклава бе окупирана изцяло от движението „Хамас" през лятото на 2007 г. Това стана след вътрешно политическа криза и разпадане на правителството на националното помирение.

Египет периодично отваря контролно-пропускателния пункт, за да пропусне минаването на стоки от първа необходимост и медикамент едната посока и в другата посока на болни палестинци, студенти и чуждестранни граждани. 
На практика ГКПП „Рафах" е единствената връзка на палестинците от Газа с външния свят, освен тайните тунели, изкопани по стената.

Мисията на Европейския съюз осъществява съдействие по пограничния контрол. Тя действа на „Рафах" от 2005 година по молбата както на Палестинската национална администрация, така и на Израел.

Според международно споразумение, сключено за действието на „Рафах", пунктът не може да бъде отворен, ако не присъстват европейски наблюдатели
Мисията осъществява и обучение на митническите служби на Палестинската автономия.