Финансовата криза в Гърция и Ирландия доведе до промени в Лисабонския договор една година след влизането му в сила, съобщават световни медии.

Лидерите от страните на Европейския съюз се договориха за промени, които да превърнат в постоянен инструмент механизма за подпомагане на страните членки.

Създаването на фонд за подпомагане гарантира помощ за страни, които не са в състояние да изплащат дълга си и е в отговор на съмненията около бъдещето на еврото и стабилността на страни като Испания и Белгия.

Председателят на ЕС Херман Ван Ромпой заяви, че държавните и правителствените ръководители на страните от Еврозоната са готови да направят каквото е необходимо за да гарантират нейната стабилност. Той подчерта, че те не трябва да има съмнения в политическата им воля за това.

ЕС подкрепя действията на Централната европейска банка за поддържане стабилността на еврото, икономиките на страните членки. Механизмът влиза в сила от 2013 година.

Промените в Лисабонския договор се състоят в два члена, за да може Германия да го ратифицира, без той да влиза в противоречие с нейната конституция.