Европейският съвет възложи на Европейската комисия да проучи допълнителни възможности за нови икономически санкции срещу Русия. Това се посочва в заключенията, приети тази нощ от държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел.

ЕС отбелязва нуждата от твърд съгласуван отговор на всяко следващо злоумишлено и незаконно действие от страна на Русия. Европейският съвет поставя задачата да се проучат възможности за налагането на допълнителни ограничения срещу Русия, включително в областта на икономиката.

Bloomberg: ЕС се отказа от среща с Путин

Bloomberg: ЕС се отказа от среща с Путин

Няма промяна в политиката спрямо Русия

Отбелязва се, че ЕС остава открит за сътрудничество с Москва по въпроси от взаимен интерес като обстановката в Либия и Сирия, ядреното споразумение с Иран.

Европейският съвет изразява очакване Русия да покаже политическа воля и да спре действията срещу ЕС, европейските държави и други страни.

ЕС има санкции срещу руския енергиен, финансов и оръжеен сектор и индивидуални санкции срещу руснаци, обвинени в нарушаване на правата на човека и за използване на забранено химическо оръжие.

Дипломати казват, че допълнителни санкции могат да ударят прането на пари в Русия или влиятелни олигарси, заподозрени в сериозна корупция в чужбина, както направи това за първи път Великобритания през април.

Вчера ЕС наложи икономически санкции срещу Беларус, съюзник на Русия, който Кремъл вижда като буферна държава между Русия и НАТО.

ЕС удря със санкции началници на четири силови структури на Русия заради Навални

ЕС удря със санкции началници на четири силови структури на Русия заради Навални

Включително главният прокурор и шефът на следствието