Брюксел обяви планове да раздава дебитни карти на бежанци в Турция, за да им помогне да посрещнат основните си нужди като част от многомилиардната сделка с Анкара за ограничаване на притока от мигранти към Европа, съобщава „Франс прес”.  

Работейки с турски служители, както и с такива на ООН, Брюксел обяви, че ще започне през следващия месец програма за раздаване на „заредени” с европейски средства дебитни карти, които ще помогнат на до 1 млн. от намиращите се в Турция близо 3 млн. бежанци, повечето от тях сирийци.

„Бежанците, нуждаещи се от хуманитарна помощ, ще получават електронна дебитна карта”, уточни еврокомисарят по хуманитарната помощ Христос Стилианидис на пресконференция в Брюксел, обявявайки плана.

„Те ще получават месечни парични преводи към картата. И разбира се, те ще могат да купуват това, от което имат нужда, за да сложат хляб на масата на семействата си, да осигурят покрив на семействата си, да изпратят децата си на училище вместо да бъдат принудени да ги изпращат да работят”, посочи еврокомисарят.

Стилианидис не е дал подробности за това с колко пари ще бъде зареждана всяка карта.

Той отбеляза, че планът на стойност 348 млн. евро бил насочен към „най-уязвимите”, като това било по-достойно, отколкото да се предлага храна, а също щяло да стимулира икономиката на турските общности в районите, където бежанците живеят.

Хуманитарната схема, уточни еврокомисарят от Кипър, била разработена със Световната програма на ООН по прехраната, както и с турските власти и турския Червен полумесец.