Главният преговарящ на Европейския съюз по Брекзит Мишел Барние обяви, че Великобритания затваря вратата за модели на сътрудничество, установени с други страни извън ЕС като Норвегия и Швейцария, съобщават британски медии.

Някои британски политици настояват на идеята за излизането на Великобритания от ЕС, но да бъде следван подобен модел на Норвегия, която заедно с Швейцария, Исландия и Лихтенщайн е член на Европейската асоциация за свободна търговия и плаща за достъпа до единния пазар на ЕС.

Борис Джонсън плаши с "катастрофа" при опит за стопиране на Брекзит

Борис Джонсън плаши с "катастрофа" при опит за стопиране на Брекзит

Брекзит не отслабвал "геостратегическата позиция" на страната му

Барние добави, че Великобритания понастоящем се насочва към безредно отделяне от ЕС, въпреки че мнозинството от британските политици искат това да стане по необходимия ред. Той също така каза, че Великобритания е отговорна за разрешаването на проблема с границата между Република Ирландия и Северна Ирландия.

Междувременно британският премиер Тереза Мей днес е на посещение в Берлин, за да обсъди преговорите за Брекзит с германския канцлер Ангела Меркел. В медиите се изтъква, че срещата в Берлин е стратегия на Мей да заобиколи Европейската комисия и да се договаря пряко с европейските лидери, тъй като страните членки на ЕС не са доволни от хода на преговорите по Брекзит.

$350 млрд. губи Великобритания от Брекзита

$350 млрд. губи Великобритания от Брекзита

Великобритания се нуждае от търговска сделка с ЕС