Европейският съюз категорично осъжда незаконното провеждане на така наречените "избори" на териториите на Украйна, които Русия временно окупира. В това число Автономна република Крим и град Севастопол, както и в части от Донецк, Луганск, Запорожие и Херсонска област.

Това се посочва в изявление на върховния представител Жозеп Борел от името на ЕС, в това число и на България, относно руските президентски избори. Становището е публикувано на сайта на външното ни министерство.

С тези "избори" Русия наруши международното право, включително Устава на ООН, както и на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, посочва Борел. Позовавайки се на двете резолюции на Общото събрание на ООН от 12 октомври 2022 г. и 27 март 2014 г., ЕС призовава Русия да зачита международно признатите граници и суверенитет на Украйна. Европейският съюз отново заявява, че не признава и никога няма да признае нито провеждането на тези така наречени "избори" на териториите на Украйна, нито резултатите от тях. Те са нищожни и не могат да пораждат никакви правни последици. Политическото ръководство на Русия и онези, които участват в организирането им, ще понесат последствията от тези незаконни действия, става ясно от изявлението.

Президентските избори, проведени от Русия на 15-17 март, се проведоха в силно ограничена среда, изострена и от незаконната агресивна война на Русия срещу Украйна.

"По пладне срещу Путин": Хиляди руснаци протестираха мирно пред секциите

"По пладне срещу Путин": Хиляди руснаци протестираха мирно пред секциите

Политическото завещание на Алексей Навални

Руските власти продължиха да засилват системните вътрешни репресии чрез репресии срещу опозиционни политици, организации на гражданското общество, независими медии и други критични гласове с помощта на репресивно законодателство и политически мотивирани присъди затвор. Шокиращата смърт на опозиционния политик Алексей Навални в навечерието на изборите е още един знак за ускоряващите се и системни репресии, подчертава върховният представител на ЕС.

Изборите се проведоха във все по-свиващо се политическо пространство, което доведе до тревожно нарастване на нарушенията на гражданските и политическите права и попречи на много кандидати да участват. Това лиши руските избиратели от реален избор и силно ограничиха достъпа им до точна информация. Европейският съюз ще продължи да подкрепя важната работа на руските организации на гражданското общество, защитниците на правата на човека и независимите медии.

Европейският съюз съжалява за решението на руските власти да не поканят наблюдатели на ОССЕ/СДИПЧ на своите избори. Това противоречи на ангажиментите на Русия към ОССЕ и лиши руските избиратели и институции от безпристрастна и независима оценка на тези избори.

Европейският съюз заявява отново непоколебимата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. Русия трябва да прекрати незаконната си агресивна война срещу Украйна и незабавно, напълно и безусловно да изтегли своите военни сили и оборудване от цялата територия на Украйна.

 Руски независими наблюдатели нарекоха изборите "подигравка"

Руски независими наблюдатели нарекоха изборите "подигравка"

Според тях, тридневните избори не могат да се считат за истински