ЕС е все по-близо до създаването на "Европейска армия", съобщи "Индипендънт".

Европарламентът прие резолюция за създаването на съюз за отбрана. "За" идеята гласуваха 369 евродепутати срещу 255, които се обявиха "против".

Въпреки че е необвързващ, документът е важен сигнал преди срещата посветена на сигурността на Европейския съвет, която трябва да се проведе през декември. 

Евродепутати отбелязват пред медията, че така трябва да се развива отбраната на ЕС пред нарастващи общи заплахи като тероризма. 

Планът бе предложен през септември от Германия и Франция, но срещна и критики като тази, че е заплаха за НАТО. 

ЕС не планира да има своя армия. Това разкри по-рано през месеца върховният представител на Европейския съюз по външните работи и политика за сигурност Федерика Могерини. Тя заяви, че европейският план за отбраната и сигурността не е насочен към създаването на европейска армия, европейски щабни структури и осигуряването на териториалната отбрана на Общността, съобщава ТАСС.

 

По-рано президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поиска Европа да създаде отделна армия, тъй като ЕС не може да разчита на САЩ в дългосрочен план след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ.