Агенция Ройтерс съобщава, позовавайки се на дипломати, че страните от ЕС са се споразумели за 14-ия пакет санкции срещу Русия, въведени заради агресията в Украйна.

През май беше съобщено, че в рамките на 14-ия пакет страните от ЕС възнамеряват да забранят "Известия", "Российская газета", "РИА Новости", както и вече затворения пражки сайт Voice of Europe, който властите на няколко страни подозират като инструмент за руско вмешателство в европейските политически процеси.

Разпространението на материали от всички тези медии по какъвто и да е начин в страните от ЕС ще бъде забранено. Повече от десет големи руски медии вече са забранени в ЕС като разпространители на пропаганда и дезинформация.

Мария Захарова: Ако ЕС санкционира руските медии, същото чака и западните журналисти в Русия

Мария Захарова: Ако ЕС санкционира руските медии, същото чака и западните журналисти в Русия

ЕС се готви да санкционира "Гласът на Европа", "Российская газета", "Риа Новости" и "Известия"

Според агенцията страните от ЕС са се отказали да включат в пакета разпоредба, според която дъщерните дружества на европейски фирми, разположени извън Европейския съюз, ще трябва да забранят реекспорта на свои стоки за Русия.

Ройтерс обяснява, че тази мярка има за цел да спре доставките на технологични стоки с двойна употреба за Русия (например чипове за перални машини), които Москва може да използва за производството на оръжия.

Според европейски дипломат, цитиран от Ройтерс, преди да въведе такава забрана, Германия е поискала да проучи възможните последици от нея. Следователно мярката може да бъде приложена по-късно.

В публикацията на агенцията се казва, че ЕС също за първи път ограничава претоварването на руски втечнен газ за трети страни. Според Reuters обаче тези мерки няма да имат сериозно въздействие, тъй като европейските страни сами купуват руски газ, а само около 10% от общите доставки на руски втечнен газ се обработват през пристанищата на ЕС.

На 23 февруари тази година ЕС официално утвърди 13-ия пакет от санкции срещу Русия. Тези санкции засегнаха 106 физически и 88 юридически лица.

Захарова: Новите европейски санкции изобщо няма да повлияят на "специалната военна операция"

Захарова: Новите европейски санкции изобщо няма да повлияят на "специалната военна операция"

Според нея руската икономика е развила санкционен имунитет