Съветът на Европейския съюз реши в петък да наложи санкции на 33 лица и две организации, свързани със смъртта на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални.

Новите списъци включват наказателните колонии, където е държан Алексей Навални, както и висши служители от руската съдебна система, се казва в изявление на ЕС.

"Бавното убийство на Алексей Навални от режима в Кремъл е ярко напомняне за неговото пълно пренебрежение към човешкия живот. Днешните санкции демонстрират нашата решимост да потърсим отговорност от политическото ръководство и властите на Русия за продължаващото нарушаване на човешките права в Русия. В същото време знаем, че Путин не е Русия и Русия не е Путин. Ще продължим да подкрепяме руското гражданско общество и независимите гласове." каза Жозеп Борел, върховен представител по външните работи и политиката на сигурност, цитиран в документа на ЕС.

Освен това Съветът реши да включи членове на съдебната система като Андрей Суворов , който осъди Алексей Навални на 19 години в колония със специален режим при нечовешки условия миналата година, Кирил Никифоров, който отхвърли делото му срещу IK-6, за да обжалва прехвърлянето му в наказателна килия за 12 дни, и Евгения Николаева и Наталия Дудар, които са издали редица решения срещу политически опоненти, включително Алексей Навални, като по този начин са допринесли за политическите репресии в Русия.

Други списъци включват високопоставени служители в наказателната система и в Министерството на правосъдието, които или са отговаряли за изпълнението на присъдите на Алексей Навални и други политически опоненти, или не са успели да гарантират защитата на правата и свободите на човека и гражданина.

ЕС е дълбоко загрижен от продължаващото влошаване на положението с човешките права в Русия. Незаконната, неоправдана и непровокирана агресивна война на Русия срещу Украйна допълнително ускори вътрешните репресии в страната, като драстично ограничи свободата на мнение и изразяване, както и свободата на медиите и въведе военна цензура.

Майката на Навални не успя да заведе дело за лоши медицински грижи за сина си

Майката на Навални не успя да заведе дело за лоши медицински грижи за сина си

Според съда, това е можел да направи само Навални лично