Майката на починалия руски опозиционен лидер Алексей Навални - Людмила, не успя да заведе дело за това, че той е получил неадекватни медицински грижи в наказателната колония в Арктика, където почина. Причината за отказа била, според съда, че самият Навални не е подал жалбата, заяви Иван Жданов, съюзник на покойния руски опозиционер, цитиран от Ройтерс..

Иван Жданов, близък сътрудник на Навални, каза, че съдът в малкото градче Лабитнанги близо до наказателната колония е отхвърлил иска с мотива, че ищецът трябва да е самият Навални.

"Алексей много пъти е завеждал дела за непредоставяне на медицинска помощ в колониите", пише Жданов в приложението Telegram. "Сега, след като той е убит, те отричат твърдението на семейството му с подигравателен език."

Руските затворнически власти съобщиха, че 47-годишният Навални е изпаднал в безсъзнание и е починал на 16 февруари след разходка пред затвора "Полярен вълк", където е излежавал присъда от 30 години затвор.

По-късно екипът на Навални каза, че в смъртния му акт е посочено, че той е починал от естествена смърт.

Майка му Людмила Навальная пътува до арктическия град Салехард, на 2000 км от Москва, малко след смъртта му, където каза, че следователите отказват да освободят тялото му от местна морга, докато тя не се съгласи да го погребе без публично погребение.

В крайна сметка властите освободиха тялото на Навални и хиляди хора се наредиха по периметъра на църквата за кратката му погребална церемония в Москва, след което се отправиха към гробището, за да положат цветя, въпреки предупрежденията на Кремъл срещу големи събирания.

Владимир Путин назова по име Навални

Владимир Путин назова по име Навални

Предложили му Навални бъде разменен - "Ще го сменим, за да не се връща. Нека си седи там"